Напишете дума/думи за търсене

Най-лечебните билки, които може да гледаме на балкона

Балконът не е само за цветя, това е ясно. Но знаете ли, че балконът може да отгледа цяла една малка аптека?

Мента

Ментата има доказани антисептични и болкоуспокояващи свойства и действа ползотворно, когато имаме проблеми с горните дихателни пътища. Освен това етеричното масло, което се съдържа в нея, има свойството да облекчава умората и мускулните болки. Фантастична е при проблеми със стомашно-чревния тракт и нервите.

Лавандула

Тя навремето се е считала за свещено растение. Лавандулата е символ на любовта и се използва за успокояване и намиране на равновесие. Лавандулата помага при главоболие и болки в ставите, а маслото в нея спомага за заздравяване на рани от изгаряне.

Копър

Копърът има високо съдържание на монотерпени и флавоноиди, които са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Той е великолепно средство за облекчаване на стомашни болки и колики при бебетата. Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли в копъра го правят незаменим за хората, които страдат от анемия.

Магданоз

Магданозът съдържа масло, наречено евгенол, което има силни противовъзпалителни свойства. Затова той е ефективен при болка. Заради флавоноидите в него се счита, че помага и в превенцията и борбата с рака. Магданозът съдържа голям брой антиоксиданти и пречиства бъбреците, действа добре и на кожата. Известно е, че е важен за здравето на очите ни също.

Босилек

Освен че гони комарите и е задължителен за готвенето на италиански ястия, босилекът е чудесен източник на фибри, чисти черния дроб и релаксира целия организъм. Босилекът също така има противовъзпалителни качества и лекува кожни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X