Напишете дума/думи за търсене

За какво помага етеричното масло от лавандула

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Резене

Резенето е познато още като див копър, макар че вкусовете на двете растения се различават коренно. То има ред други имена като фенел, фенхел, финокио, лъжлив сминдух и т.н. Плодовете му са продълговати семена, които имат голямо съдържание на анатолово масло. За да добиете представа за вкуса на семената от резене, е добре да знаете, че анатоловото масло е една от основните съставки на мастиката. Вкусът на анасон е много силен, когато резенето е сурово. Когато се сготви, ароматът става по-фин.

Здравословни предимства

Едно от многобройните наименования на резенето е „аптекарски копър“ заради неговите целебни свойства. Семената от резене са качествен източник на селен, който е отговорен за функцията на чернодробните ензими и намалява риска от някои видове рак. Освен това билката съдържа желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор, които се грижат за здравето на костите. Чаят от семена на резене помага на бебетата при колики, а диетичните фибри в тях са идеални за хора, които искат да отслабнат. Тези чудотворни семена подобряват храносмилането и намаляват газовете, действат като диуретик, имат температуроснижаващо и антисептично действие.

Още нещо

В много страни семената от резене се дъвчат след ядене за по-добро храносмилане и за освежаване на дъха.

Кулинарно приложение

Вероятно до скоро сте употребявали семена от резене само за овкусяване на туршиите си, но тази подправка си заслужава да бъде въвлечена в по-широка употреба. Имайте предвид, че ако искате ароматът им да изпъкне, е добре преди да ги сложите в ястието, да ги запечете леко на тиган. Семената от резене се ползват за маринати и за подправяне на риба, картофи, супи. Не го пропускайте, ако опушвате меса, колбаси и риби. Те може да се комбинират с магданоз, чесън, копър, лук и др. Изключително популярни са в индийската, френската, италианската и аюрведичната кухня

Лавандулата е чудесна подправка за сладолед, сладкиши и сирена

Знаете ли, че България е водещ производител на лавандула веднага след „братята по лавандула“ французите? Тя е толкова популярна заради етеричното масло, което се добива от цветовете й и което се използва широко в козметиката. Но лавандулата е известна от древността и като лечебно растение, и като подправка. Може да гледате лавандула в двора и в дома си, тя е предпочитана и като подарък – символизира невинност и отдаденост. Ако имате лавандула у дома, осигурете й достъп до слънчева светлина, но я пазете от вятъра. Ако я засадите в градината си, най-добре го направете близо до някакъв плет или стена, за да бъде предпазена от течение.

Здравословни предимства

Етеричното масло от лавандула притежава силно антибактериално действие срещу вируси, гъбички и др. То не бива да се маже директно, а в смес с друг мехлем. То е и първа помощ при изгаряния. Дори изгарянето да е слънчево, крем с екстракт от масло от лавандула ще облекчи болката. Сигурно ви е познат старият трик да сложите сушена лавандула във възглавницата си, ако имате проблеми със съня. Това е така, защото лавандулата успокоява нервите, главоболието, сърцебиенето, а също и менструалните болки. В период на грип може да ароматизирате къщата си редовно с лавандулови изпарения (например чрез аромалампа) и всички у дома ще бъдете по-здрави.

Кулинарно приложение

Италианци, испанци и французи обичат да готвят с лавандула. В готварството тя се използва главно във формата на сушени листа. Свежи листа лавандула може да добавите в някоя напитка, например лимонада, за украса и за аромат. Също така има рецепти за сладолед и някои сладкиши, в които лавандулата трябва да е прясна. Във френската кухня съществуват някои сосове с лавандула. Подправката пасва и на сирена, задушено месо, риба и зеленчуци. Тя се съчетава добре с градински чай, копър и мащерка.

Ползата от флоралните води за кожата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X