Напишете дума/думи за търсене

Мащерката – сивият кардинал в кухнята (+рецепта)

Макар да е доста подминава от традиционната българска кухня, мащерката има безценни достойнства, които ще обогатят безкомпромисно ястията ви.

Тя е доста дружелюбна, що се отнася до способността й да се съчетава с други подправки, обогатявайки аромата им, без да го надвива.

Мащерката е растение с около 350 разновидности, които притежават специфичен вкус и мирис. Някои от тях наподобяват амфор, евкалипт, лимонова трева, целина, портокал, мандарина, кимион, бор. Уханието се дължи на етеричното й масло.

Тази билка притежава спазмолитични свойства, които се дължат на флавоноидите ѝ, и отхрачващо действие заради терпеноидите в нея, които са познати и с противораковия си ефект. Това я прави подходяща за прилагане при лечение на остър бронхит и магарешка кашлица.

Най-добре е чаят от мащерка да се прави от 2 ч. л. от сушената билка, кипнати в 1 ч.ч. вода. Отварата трябва да престои 10 мин, а след това да се прецеди. За облекчаване на кашлица се препоръчват по 3-4 чаши чай на ден от мащерка.

С кулинарна цел се използва най-вече лимоновата и обикновената мащерка. Римляните слагали мащерка в спиртните си напитки и приготвяли специално блюдо със сирене. Днес се добавя като подправка в гозби, супи, десерти и в маринати.Тя може да съживи всяко ястие. Характерна е за традиционните кухни в Западна Азия и Европа.

Тя е сърцето на традиционната средиземноморска суха подправка Herbes de Provence. Мащерката е основната съставка, към която се прибавят розмарин, лавандула и копър.

Печено пиле с лимон и мащерка

богато на протеини

лесно

6 порции

2 часа

764 ккал

мазнини 15,2 г

холестерол 385 мг

въглехидрати 2 г

фибри 0,4 г

протеини 145,2 г

1 ч.л. суха мащерка

щипка сол

1/4 ч.л. чесън на прах

1/4 ч.л. черен пипер

3 кг пиле

1 лимон наполовина

1/4 глава лук

4 свежи стръка мащерка

6 белени скилидки чесън

лимонови резени

1 Загрейте фурна на 180°С. Смесете сухата мащерка, солта, чесъна на прах и черния пипер. Поставете пилето в тава с гърдите нагоре, пъхнете крилата под торса, завържете бутчетата заедно. Изстискайте лимона върху месото, а отгоре поръсете с микса от сухи подправки.

2 Напълнете пилето с изстисканите лимонови половинки, лука, стръковете мащерка и скилидките чесън. Печете 90 мин, или до готовност. След като извадите от фурната, изчакайте 15 мин. Сервирайте с лимонови резени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X