Напишете дума/думи за търсене

Кулинарни изкушения за студено време (+рецепти)

Колкото повече затъваме в хладното време, толкова повече започваме да капризничим. Че е мрачно, че е тъмно, кално и студено. Тъгуваме за лятото и диетичната салата, с която все още се опитваме да залъжем талията и сетивата си, съвсем не е на място. Не че е излишна на трапезата, но е недостатъчна в есенни и зимни условия. В това време на годината и тялото, и душата настояват за нещо за сгряване. С малко повече мазнини и въглехидрати, по-топло, по-комфортно… Навсякъде по света разбиранията за този комфорт са различни, но не пречи да разнообразите своите идеи с примери от чуждестранната кухня.

Ossobuco

Яхния с милански корени и вкус, който съвсем спокойно може да понесете, без да изневерявате много на традиционния у дома. Телешко месо, както старата италианска рецепта повелява, зеленчуци, бяло вино и бульон. Затворете всичко под капак и го оставете за няколко часа на бавен огън. Подправките за ястието са канела, дафинов лист и италианска гремолата, която може да приготвите и сами у дома с чесън, магданоз и лимонова кора.

Udon супа

Японското ястие е характерно с дебелите нудъли, с които се приготвя, соевия сос и зеленчуците. Топлата супа от Страната на изгряващото слънце е чудесен вариант да разнообразите менюто си през зимата и все пак да хапнете нещо по-леко от яхния.

Свински гърди по испански

Няма нищо сложно в това ястие, но едва ли ще ви хрумне от раз да комбинирате свинското с пикантен колбас, с портокал и с вино под един капак. Е, испанците нямат нищо против да експериментират. Последвайте примера им, зимата тепърва предстои.

Beef bourguignon

Името определено подсказва за какво може да става дума под капака на това зимно изкушение. Намесени са Франция, телешкото и червеното вино. При това във вкусната компания на гъбите, кромида и чесъна. Гъстотата на ястието зависи от личните ви предпочитания и от количеството вино, с което ще го напоите. Може да добавите или да замените част от виното с телешки бульон. Но при всички положения ястието ще се получи достатъчно богато на вкус, за да се опъне на поривите на студеното навън. И още нещо - приготвя се почти само.

Гръцка спанакопита със заешко

Какво би било менюто през студените месеци без нещо тестено и изпечено във фурната. Не е нужно да е сладко или много тежко, може дори да е полезно. Баницата със спанак по гръцки е перфектното решение. Добавете яйца и сирене, както си знаете. Сложете обаче и парчета задушено заешко между спанака. Имате разрешение да си оближете пръстите, но не и преди да сте си налели нещо за сгряване в чаша.

Beef bourguignon (телешко по бургундски)

необходими продукти:

450 г телешко за готвене

200 г пушен бекон

100 г гъби

2 скилидки чесън

1 глава лук

4 картофа

1 с.л. доматено пюре

2 стръка суха мащерка

1 дафинов лист

2 с.л. брашно

420 мл червено вино

сол и пипер на вкус

начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната на 140°С. Сложете нарязаното месо, бекона, гъбите, чесъна, лука, морковите, доматеното пюре и подправките в дълбок огнеупорен съд и овкусете със сол и пипер.

2 Поръсете продуктите с брашното и леко разклатете съда, за да се смесят. Налейте виното, затворете съда плътно с капак и го сложете във фурната за около 3 часа.

Поднесете телешкото с нудъли, с картофено пюре или с ориз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X