Напишете дума/думи за търсене

Най-популярните зеленчукови ястия от целия свят (+рецепта)

Зеленчуците са вкусни, полезни и с висока хранителна стойност. Предлагаме ви някои от най-популярните зеленчукови ястия в различните страни, от които можете да се възползвате по време на Коледните пости.

Полша - капустняк с просо

Полската кухня е богата на супи и рецепти с просо, което често наричат „златото на полската земя”. Капустняк е постна супа, която обичайно се готви през зимата и пролетта. Освен киселото зеле и просото, понякога съдържа сушени гъби - за аромат и засищане, както и домати. Според диетолозите всекидневната консумация на тази супа подобрява храносмилането, помага за сваляне на килограми и заздравява косата и ноктите.

Индия - алу гоби

Индия е страна, в която почти половината от населението е на вегетарианска диета, затова местната кухня е богата на постни ястия. Сред най-популярните е алу гоби - рагу от картофи, карфиол и грах. Обичайно се приготвя в уок - дълбок тиган с капак.

Русия - винегрет

Винегрет е типична руска зеленчукова салата. Според легендата за произхода й, първата такава салата е приготвена за Екатерина II, която обаче не я одобрила, понеже била студена, и след като я опитала, възкликнала: „Фи! Не грет!” (от руски - „не е топла”). Придворните на императрицата започнали да повтарят фразата и така се родило наименованието на салатата - ви-не-грет. Според друга версия салатата е кръстена на думата vinaigre - от френски, винен оцет - който заедно с олиото служи за приготвяне на соса. В рецептата на салатата винегрет се използват сварени цвекло, картофи и моркови, нарязани на кубчета, кисело зеле, кисели краставички, лук, предварително сварен боб.

Украйна - борш

Основната тънкост при борша е зеленчуците (цвекло, зеле, картофи, фасул) да не са нито сурови, нито разварени. Понякога рецептата включва целина, чушки, моркови, чесън, добавят се черен и червен пипер и дафинов лист, а накрая се поръсва с магданоз или зелен лук на ситно.

Япония - картофени крокети с гъби шийтаке

Японските крокети са популярно ястие, което се приготвя в домовете, ресторантите и на сергиите за улична храна. Има вариант с месо и само със зеленчуци. Приготвят се от варени картофи и ориз, които се смесват с нарязани гъби шийтаке, след което се овалват в брашно или галета и се пържат. Поднасят се със зеле на ситно, поръсено с лимонов сок и подправено със зелен лук.

Мексико - фасул с чили

Това ястие е визитката на Южна Америка. Произходът на рецептата е мексикански, но славата на лютивия боб бързо се разпространява в цяла Южна Америка, а също и в Тексас (САЩ), където става традиционна храна на местните пастири. Понякога лютото бобено рагу включва говеждо, а в постния вариант заменят месото с царевица.

САЩ - топла салата с тиква и спанак

Американците изпитват огромно уважение към тиквата - свързват я с множество традиции и я включват в любимите си празнични и всекидневни рецепти. Освен крем-супата от тиква и тиквеният пай, тази топла салата е едно от най-популярните ястия - включва парчета печена тиква и леко задушени лук, чесън и спанак. Поръсва се с натрошени орехи и се подправя с лимонов сок, сол и черен пипер.

Пълнени тиквички по ливански

Необходими продукти:

1 кг тиквички

1 - 1,5 ч.ч. ориз

3 - 4 моркова

2 - 3 глави лук

4 скилидки чесън

6 с.л. олио

сол

черен пипер

магданоз на ситно

Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете зеленчуците. Разрежете тиквичките на две и издълбайте сърцевината.

2. Нарежете на дребно лука, морковите и чесъна. Прибавете към тях сърцевината от тиквичките магданоза.

3. Сварете ориза до полуготовност. Поръсете с малко сол и черен пипер и прибавете към зеленчуците. Напълнете тиквичките с плънката. Подредете ги в намаслена тава и добавете няколко лъжици вода.

4. Покрийте с фолио и изпечете на 200 °C за около 40 - 50 мин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X