Напишете дума/думи за търсене

Как да бъдем съродители ефективно с бившия си партньор

Родителството е трудно. Съвместното родителство може да бъде още по-трудно.

Никоя двойка не очаква да се разведе или раздели, когато има дете заедно, така че си струва да поговорим за новите предизвикателства, препятствия и сценарии, които може да срещнете като разделени родители.

Следните четири идеи ще ви помогнат да се справите с комуникационните предизвикателства, с които се сблъсквате, когато се превръщате в родител след развод.

1. Мислете за бъдещето
Има много сценарии, в които ще трябва да общувате сърдечно: да придружите дъщеря си до олтара на сватбата й, да присъствате на дипломирането на сина си или да чакате пред родилната зала за първото си внуче. Стремете се да култивирате здрави отношения сега, така че да може да си взаимодействате по продуктивен и удобен начин в бъдеще. Родителството е завинаги. Преминава в баба и дядо, дори ако сте разведени.

2. Направете пауза
Несъгласията са нормални при съвместно родителство. Дори са нормални. Ако се разстройвате по време на спор, направете пауза. Кажете "Разстроен съм и трябва да се успокоя. Нека спрем засега и да продължим сутринта." Много често, когато горещите емоции изстинат, възникват по-добро разбиране и решения. Ако се опитвате да намерите решения, докато сте разстроени, нещата могат да ескалират до нездравословно ниво и да навредят на връзката ви допълнително.

3. Четете книги и статии за деца и развод
Децата преживяват развода по различен начин от родителите си. Той има съвсем различен контекст за хлапетата. Колкото повече знаете, толкова по-добре, така че научете достатъчно. Ще има значение. Насърчавайте малчуганите си да общуват с вас и да задават въпроси. Опитайте се да давате честни отговори.

4. Не превръщайте децата си в посредници
Разводът създава възможности за недоразумения. Когато децата говорят за опита си с другия родител и това ви разстройва, първо изяснете информацията с бившия си партньор и разберете пълния контекст, преди да правите прибързани заключения.

Децата филтрират наблюденията чрез своя опит и могат да изтълкуват погрешно това, което виждат или чуват. Може да има добро обяснение и е умно да се свържете с някогашната си половинка.

Родителството е достатъчно трудно, така че не позволявайте на съвместното родителство с бившия ви да направи отглеждането на дете още по-предизвикателно. Тези четири концепции са лесни за прилагане и ще помогнат за създаването на благоприятна среда не само за вашето дете, но и за вас и вашия експартнор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X