Напишете дума/думи за търсене

Ревност сред приятели - има ли спасение?

Няма значение на колко години сте, ревнивите приятели съществуват във всеки етап от живота. Те са приятелите, които искат изключителното ви внимание и време и се ядосват, ако излизате с други хора. Но какво се крие зад това поведение?

Както поетът от век XVII Джон Драйдън е казал: „Ревността е жълтеница на душата“. Не само е токсичен за връзката (романтична или не), но е и вреден за човека, който я изпитва. Въпреки това от психологическа гледна точка това е разбираем и доста нормален процес. Всички ние сме го усещали в един или друг момент.

Знаейки, че любим приятел има интимни отношения с други хора, може да предизвика болка и ревност. Тази динамика е много често срещана в детството, юношеството и младата зряла възраст. Докато хората растат и узряват, те са склонни да спрат за възприемат приятелите си като "притежание". Връзките стават по-здрави и без ревност, негодувание и упреци. Разбира се, този вид зрялост не се случва автоматично с възрастта.

Ревност сред приятели: характеристики, причини и поведение
Молиер е казал, че който ревнува, обича повече, но който не ревнува, обича по-добре. Ревността изкривява концепцията за обич, признателност, възхищение, страст и приятелство. Това създава проблеми и вкарва в капан всички участници. Следователно ревността сред приятели включва някои уникални реалности, за които хората не говорят много.

Знаем, че ревността е много вредна за романтичните връзки. Но може да бъде също толкова лошо за приятелствата. Ревността е неприятното усещане за загуба на нещо ценно, отнето от ръцете на трета страна.

Как изглежда ревността сред приятели?
Ревността не познава възраст и пол. Може да ревнувате по всяко време и при всякакви обстоятелства. На теория зрелите възрастни трябва да могат да имат приятелства без ревност, но това невинаги е така.

Начини, по които ревността се проявява в приятелството
• Чувствате се неспокойни, когато вашият приятел прекарва време с някой друг и споделя своите мисли и чувства с него. До известна степен чувствате, че този човек е изключително „ваш“ приятел и на никой друг.
• Един приятел може да изпитва ревност към друга двойка.
• Ревнивите приятели винаги изискват неща като услуги, време за разговор, бързи отговори на техните съобщения, кратко описание на това, което правите всеки ден и т.н.
• Собственото поведение на ревниви приятели често се проявява под формата на заплахи. Те казват неща като „Ако излезеш с другия си приятел, няма да говоря повече с теб. Ако не останеш с мен точно сега, не те е грижа за мен."

Децата в началното училище обикновено нямат емоционалната зрялост, за да се справят с този вид емоции. Да чуеш „Ако направиш това, повече няма да ти бъда приятел“ от дете е нормално и подходящо за развитието. Да казваш такива неща като възрастен, не е нито подходящо, нито здравословно.

Причини за ревниво поведение сред приятели
Професорът по психология Питър Дескиоли от Университета на Пенсилвания провежда проучване, което разглежда взаимодействията на хората в социалните медии. Той искал да разбере как изграждаме отношенията си, как създаваме съюзи и защо възникват конфликти, различия и ревност.

• Еволюционните психолози са прекарали години в изучаване на ревността. Това е свързано с нуждата от притежание, за да запазим хората в живота си, които гарантират нашето оцеляване и благополучие.
• В проучване, проведено от д-р Джефри Г. Паркър от Университета на Свещеното сърце в Кънектикът за ревността на тийнейджърите, изследователите открили нещо интересно. Зад ревнивото поведение стоят психологически проблеми и известна степен на маргиналност. Дете с труден домашен живот често вижда приятелите си като единствен източник на подкрепа.

Същото се случва и с възрастните. Ако партньорът и семейството ви не осигуряват структурата и сигурността, от които се нуждаете, може да се вкопчите в няколко близки приятели като спасителен пояс.

Какво трябва да направите, ако имате ревнив приятел?
Ревността сред приятелите може да бъде проблематична, особено ако се проявява в притежание и свръхбдителност. Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако се окажете жертва на това поведение, е:
• Обяснете на приятеля си, че поведението му е неуместно и неприемливо.
• Няма място за ревност във всяка връзка. Присъствието й не е мярка за това колко любов или привързаност изпитвате към някого. Ревността е вредна и е важно да поставите граници възможно най-скоро.
• Опитайте се да разберете каква е причината за поведението на вашия приятел. Ниско самочувствие ли е? Има ли проблем с приятелството, което е предизвикало този вид зависимост? Знаейки защо приятелят ви ревнува, ще ви помогне да действате по по-съпричастен и интелигентен начин.
• Не позволявайте на ревността на вашия приятел да промени поведението или начина ви на живот.

Ако ревността стане твърде интензивна и започне да засяга други части от живота ви, може да се наложи да вземете по-крайни мерки. Приятелството трябва да е пълно с разбиране, доверие и свобода. Това трябва да е връзка, която ви вдъхновява и ви помага да растете. Ако това, което чувствате вместо това, е принуда, може би е време да прекратите това токсично приятелство. Помислете за това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X