Напишете дума/думи за търсене

Съвети за правилна хигиена на ушите

Ушите помагат за улавяне на всички звуци и поддържане на баланс. Ето защо правилната хигиена на ушите е толкова важна.
Не става въпрос само за премахване на излишната ушна кал, но и за поддържане на външни грижи. Поддържането на добра хигиена също така предотвратява инфекции и заболявания.

Имайте предвид, че прах и други отпадъци се натрупват извън и около ушите и могат да влязат в ушната кухина и да причинят определени здравословни проблеми. За да поддържате хигиената на ушите, това е най-простият начин:
• Вземете памучен тампон и го натопете в малко вода, без да го накисвате напълно.
• Почистете внимателно зоната около и зад ушите.

Избягвайте или ограничавайте слушането на силна музика за продължителни периоди от време. Въпреки че може да изглежда маловажно, това е една от причините, поради които много млади хора посещават специалисти заради проблеми, свързани със слуха.

Какво е ушна кал?
Тя е отговорна за защитата на кожата в ушния канал от инфекция. Следователно, трябва да спрете да я възприемате като мръсотия или нещо, което трябва да бъде премахнато на всяка цена.
Освен това предпазва тъпанчето от заобикалящия го свят. Тя предотвратява навлизането на прах, чужди предмети и всякакви отпадъци.

Също така предпазва вътрешното ухо от всякакви инфекции и малки животни, които могат да влязат в ушната кухина.

Как да поддържаме правилна хигиена на ушите
Истината е, че когато се къпете или миете ушите си, ухото ви естествено изхвърля ушната кал. Това се случва и при излишък на ушна кал. Ако ще намокрите ухото си, когато се къпете, опитайте се да го направите с топла вода и се опитайте да не попада вода в ушната кухина.

Трябва също така внимателно да почистите външната страна на ушите и околността. След това ги подсушете с фина кърпа. Ако желаете да използвате памучни клечки за уши, опитайте се да ги използвате само от външната страна на ухото и не ги вкарвайте в ушния канал. Този тип инструменти ще предизвикат само натрупване на ушна кал в ухото, влошавайки слуха ви.

Домашни методи за поддържане на хигиената на ушите

1. Солена вода
Използването на солена вода е едно от най-добрите решения за безопасно почистване на ушите.
Тя вода е може би един от най-лесните методи за хигиена на ушите. Освен това е евтин и се приготвя бързо.
• 1 супена лъжица сол (10 г)
• чаша вода (125 мл)

Разбъркайте добре съставките. След това загрейте разтвора малко, само докато стане хладък. Накиснете памучен тампон в тази смес, изцедете го добре и го използвайте, за да почистите внимателно ушите си. Накрая нанесете само няколко капки вътре в ухото, за да почистите и премахнете всяка възможна болка, която може да имате.

2. Използване на кислородна вода
Водородният пероксид е друг от най-често използваните методи за хигиена на ушите. Това е така, защото е в състояние да елиминира бактериите от района, без да е инвазивен или да представлява риск.

• Смесете равни части естествена вода с най-нисък процент водороден прекис. Три части вода към една част кислородна вода са достатъчни.
• Вземете малко памучно топче и го накиснете в сместа.
• След това внимателно го потупайте около ухото и от външната страна на ухото.
• Поставете няколко капки от сместа в ухото и я оставете да се отцеди естествено.

Ухото - орган, който се почиства сам
Въпреки гореспоменатите съвети за правилна хигиена на ушите, трябва да запомните да не злоупотребявате с тях. Ушите имат способността да елиминират излишната ушна кал сами, така че инвазивните методи за почистване обикновено не са необходими, освен ако не са препоръчани от специалист.

Също така, не забравяйте да избягвате да вкарвате остри предмети в ухото си, за да не повредите тъпанчето. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X