Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на паноптикума – другият Биг брадър

Паноптичният ефект от Фуко се отнася до механизмите за наблюдение и контрол, които тегнат над обществото. Тези, които водят до дълбок страх от отклонение от установените норми или дисциплини.

Ефектът на паноптикума се отнася до тезата на френския философ Мише Фуко за властта, контрола и господството. В тесен смисъл паноптикумът е сграда, в която има пост за наблюдение, от който може да наблюдавате цялото място. Това означава, че всеки, който е на часовника, може да наблюдава всичко, което се случва на това място. Наблюдателят обаче не е видим за другите.

Механизмите за наблюдение и контрол в обществото обаче са много по-сложни и незабележими. Има точки за наблюдение, откъдето се вижда всичко, което хората правят, но наблюдателите остават незабелязани или околните просто ги приемат без съпротива. По този начин Паноптичният ефект на Фуко гласи, че някой винаги ни наблюдава и контролира.

„Всяка образователна система е политическо средство за
поддържане или модифициране на присвояването на дискурса, със знанието и правомощията, които носи със себе си.“

Мишел Фуко

Ефектът на паноптикума и дисциплинарното общество
За Фуко еволюцията на историята накара хората да изграждат дисциплинарно общество. Това е общество, което се движи около правилата и подчинението. Факторът, който прави всичко възможно, е бдителността, която съответства точно на паноптикума на Фуко.

Дисциплинарно общество се стреми да стандартизира поведението на хората. За да го постигне, то прилага поредица от награди и наказания. Тези, които съответстват на нормата, получават награди, а тези, които се отклоняват, получават наказание.

По този начин, ако всички хора следват един и същ поток на мисълта, по-голяма или по-малка степен, тогава е по-лесно да се упражнява контрол над тях. В същото време начинът да се направи е чрез стандартизиране на ума им. Пример за това са държавните изпити, които се провеждат в много страни. Те присъждат резултати. Въз основа на този резултат студентите или придобиват или губят привилегии. Това измерване засяга всички и им дава конкретно място в системата. Това също е форма на наблюдение на обучението, без да е идеален начин за измерване на знанията.

Невидимо наблюдение

Ефектът на паноптикума на Фуко установява, че наблюдателите са невидими за хората, които съзерцават. Това е абстрактна и неточна мощност, прилагана чрез много агенти. Вземете например компания. Служител може никога да не се срещне лично със собственика на бизнеса и все той упражнява контрол над него чрез всякакви неща. Може да е чрез директен шеф или чрез камери.
Служителят е видим за собственика, защото последният контролира времето и движенията си, но обратното не е вярно.

Именно Фуко подчертава контрола във времето и движенията. Хората го практикуват в училище, на работа и в различни институции... Индивидите трябва да преминат през определени пространства, а не през други. Те трябва да седят или стоят.

Ефектът на паноптикума: самоконтрол и самоцензура
Фуко се застъпва за това, че времето е дошло, когато физическото наказание вече не е необходимо, за да се принуди хората да действат така, както искат техните господари. Днешното общество нормализира всичко. Определило е отдавна доброто и лошото. В много случаи, по напълно произволен начин. Това в крайна сметка нахлува дори в най-интимните аспекти на човек, включително неговата сексуалност.

Символичното послание, излъчвано от големите институции (училище, държава, медии и т.н.), е толкова мощно, че хората, които го получават, се контролират да си сътрудничат с упражняването на властта. Хората се „самоконтролират“ и „самоцензурират“ и се страхуват от санкция и изключване.

Фуко не успява да види впечатляващото развитие на технологиите по отношение на ефекта, описан от него.
Темата надхвърли обхвата на неговите страхове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X