Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем да предсказваме бъдещето и да заобичаме несигурността?

В живота има безброй бъдещи сценарии и никога не знаем как ще се развият събитията. В съвременния свят е невъзможно да се предвиди всичко. Живеем в епоха на несигурност и невежество. Може ли да се научим да практикуваме футуризъм?

В литературата футуристите могат да бъдат наречени писатели на научна фантастика - братята Стругацки, Жул Верн или Исак Азимов. Ако вземем предвид по-ранен период, тогава основният футуролог от XV век се нарича Леонардо да Винчи. Какво изучава футурологията? Възможно ли е точно да се предскаже бъдещето?

Бъдещето не може да се предскаже, но може да се моделира
Особеността на този подход към отношенията с бъдещето е добре формулирана от френския философ Мишел Фуко. Той казва: „Аз не съм пророк, моята задача е да построя прозорец, където има стена“. Това е добра метафора за това, което прави предвидливостта. Не става въпрос за прогнозиране, а за познаване на тенденциите и оформяне на по-добро бъдеще чрез по-добро вземане на решения.

Бъдещето не може да се предскаже, но е възможно да се симулира. Как? Трябва да вземете предвид текущите тенденции и да разберете коя да следвате, за да се случи най-доброто бъдеще за вас.


Във връзка с бъдещето трябва да мислим не само за себе си, но и за страната, в която хората и самите ние живеем в бъдеще. Това прави футуризма хуманен.

Въпроси за бъдещето
Възможно ли е точно да се предскаже бъдещето? Не. Винаги има нещо, което не знаем. Живеем в епоха на два важни фактора: несигурност и невежество. Освен това живеем в „постнормално“ време, където самата идея за нормалното се разрушава, променя и поставя под въпрос. Вместо обичайната нормалност се появяват нови неща и явления, те все още не са напълно формулирани. Новото все още не е създадено в наши дни.

Всеки трябва да си зададе само тези три въпроса:

• Какво следва? Важно е да се смята, че има и двете продължение и прекъсване на тенденцията. Важно е да се разбере и да помисли за слаби сигнали на нови трендове.
• Какво ако? Става въпрос за обмисляне на възможности за бъдещето - създаване на прототип.
• Сега какво? Всяка предвидливост трябва да се корени тук и сега, в настоящите условия.

Какво трябва да направите, за да практикувате футуризъм?
• Развийте любопитство. Важно е да виждате нови неща и да развивате креативност.
• Научете и се отучете. Важно е не само да научите нови неща, но и да се освободите от безполезни умения.
• Експериментирайте. Научете се систематично да създавате прототипи на продукти и услуги, необходими в бъдеще, и не се страхувайте да правите грешки.
• Очакване. В същото време вземете предвид неизбежните когнитивни изкривявания, свързани с личната обусловеност.
• Отразявайте. Разберете себе си, своя опит, разберете посоката на развитие.

Бъдещето не трябва да се предсказва: това е остарял подход за управление на живота. За да съществувате успешно в бъдеще, трябва да може да предвиждате и да може гъвкаво да взаимодействате с всички възможности за бъдещето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X