Напишете дума/думи за търсене

„Луди“ и „истерични“ - историята на психичното здраве на жените

Има дълга история на нездравословна дискриминация в областта на психичното здраве на жените.

В продължение на много години психологията, подобно на медицината и другите здравни науки, оправдаваше ролите на половете и небрежните практики срещу женския пол. Те варираха от подценяване на емоционалните симптоми, прекомерно лечение в психиатрията и медицинско насилие при лечението на психичното здраве на жените.

Подобно на много други области, историята на психичното здраве на жените включва някои ужасяващи истории.

Мъжете са интелектуалци, жените са "луди"
През 70-те години благодарение на първите феминистки вълни и произведения като „Лудостта и цивилизацията” на Мишел Фуко, ролята на жените в науките започва да се поставя под въпрос.

Появяват се гласове, които отразяват невидимостта на изследователската работа, извършвана от жени, както като автори, така и като пациенти. Те обсъждат как андроцентризмът влияе върху концепцията и психологическото отношение към жените.

Сексуалният диморфизъм между двата пола не обяснява, а се използва за оправдаване на асиметричната социална организация и дискриминацията на жените. Въпреки това учените започнаха да поставят под съмнение идеята за съществуването на жена, която е биологично готова да страда от определени психични проблеми.

За съжаление, тези новаторски ранни изследователи плащат висока цена за оспорването на нормата, в която удобно тъне общественото мнение. Например жените, които участват в научната сфера или в парламента, както правят първите суфражетки, са изключително противоречиви. Всъщност жените, които „бягали” от своите домашни и грижовни роли, били
заклеймявани като луди.

Жените и психиатрията: история на ужасите
Медицинските експерти използвали аргумента на половия диморфизъм, за да оправдаят многото злоупотреби и дори нехуманни практики в психиатричното и психологическо лечение на жени. Те описват викторианската жена като склонна към замаяност, слабост и раздразнителност, с тенденция да създава проблеми.

Тази визия за жените като слаби същества, които са склонни към проблеми с психичното здраве, печели последователи от областта на френологията (учение, според което по формата на черепните кости може да се съди за проявата на сложни психически качества), бихейвиоризма и психоанализата. Далеч от това да оспорват този аргумент, тези професионалисти започват да прилагат практики по отношение на женската репродуктивна система и нервната система.

Френология, психоанализа и нехуманни практики
С възхода на френологията през 19 век дуалистичните полови метафори се засилват. Следователно женският стереотип се основава на привързаност, чувствителност, сладост и саможертва.

От друга страна, мъжката роля се върти около логиката и интелектуалния капацитет. С две думи, оправдава, че жените, които искат да бъдат допуснати до каквато и да е недомашна среда, са на ръба на лудостта.

Други пионери на психологията, като Фройд и Уотсън, гледат на жените като на умствено непълноценни хора. Те ги позиционират в битовата сфера. Освен това различни лечения за психично здраве свързват женската репродуктивна система с нервната система и психичните проблеми.

Така наречената теория за „скитащата утроба“ от древните гърци оправдава, че жените страдат от психични проблеми поради сексуалното си потискане. Въз основа на този аргумент много психологически лечения се фокусират върху предписването на брачен контакт, генитален масаж, извършван от психиатри, и отстраняване на полови органи.

Истерия и отклонение от нормата
Повечето от психологизираните случаи са на жени, като Анна О или Дора, които правят първата крачка към темата за истерията. Те са млади жени, на които се гледа като на недоволни и склонни да създават проблеми. Ето защо жените, които изпълняват прототипни мъжки роли, са „патологизирани“.

Мъжкият стереотип се основава на бунт, сила и независимост. Жените, особено онези революционни суфражетки и изследователи-пионери, са заклеймени като истерични, защото изоставят своята емоционална и подчинена роля.
Тези обидни концепции и практики може да изглеждат далеч от реалността днес. Въпреки това едва през 1952 г. Американската психиатрична асоциация обявява хистерията за остарял термин.


Нови хоризонти: психология с джендър перспектива
Жените отдавна са невидими в проучванията за психичното здраве. На практика те се превърнаха в пасивни изследователски обекти. Сандра Хардинг описва това в своята книга „ Наука и феминизъм“. Дори и днес последните изследвания продължават да изключват жени от клинични изпитвания на психотропни лекарства.

Понастоящем приемането на ролите на половете продължава. Това означава, че дисбалансите също продължават, особено когато става въпрос за поемане на отговорности, свързани с домакинската работа. Наистина жените продължават да страдат от тежестта на това да бъдат възприемани като основните фигури, които дават грижа в семейството. Това създава дисонанс и като цяло усещане за липса на адаптация, когато става въпрос за желанието им за независимост в различни области.

Тези директиви, заедно с тревожните данни за насилието, основано на пола, застрашават психичното здраве на много жени. Такива концепции не обясняват биологично уязвимостта. Всъщност те оправдават заплахите за психичното здраве на жените.

Днес психологията предлага все повече джендър перспективи. Безспорно се нуждаем от устойчиви промени в знанията, когато става въпрос за концепции и процедури за оценка, интервенция и мониторинг на психичното здраве.

Ние всички сме отговорни за прекратяването на историята на терора в психичното здраве срещу жените, където и когато да се случи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X