Напишете дума/думи за търсене

Косвено насилие: най-жестокото лице на насилието, основано на пола

Когато видите новини за родители, които слагат край на живота на децата си, очевидно сте шокирани. Наистина е трудно да си представим, че един родител може някога да е способен да направи нещо толкова ужасно. Реално тези действия са максимален израз на конкретен вид насилие, основано на пола.
Обикновено то се инкубира дълго време и е известно като косвено насилие.

Трябва да подчертаем, че крайната цел на тези действия не е да се нападат децата, а да се навреди на майката по драматичен и необратим начин. Тя е подложена на вид насилие, което се опитва да я контролира, манипулира и да й причини огромна болка.
Действието обаче се извършва спрямо синовете и дъщерите й. Те се използват като средство за тази цел. Този нюанс е от решаващо значение, за да не се бърка косвеното насилие с други реалности като отцеубийството.

При второстепенно насилие бащата е способен да упражнява крайно насилие с децата си, за да причини вреда на своя настоящ или бивш партньор.

Терминът косвено насилие е измислен за първи път през 2012 г. от Соня Вакаро, клиничен психолог и съдебен експерт по насилието, основано на пола. Дефинира се като вид насилие, което цели да нарани жените чрез техните близки. Може да се случи с домашни любимци или хора, близки до жертвата. Въпреки това обикновено се фокусира върху нейните деца. На практика те се използват с цел да й се причини психическо страдание.

Косвеното насилие е вид инструментално насилие. Целта му е да сплаши и покаже доминиране и контрол в силно небалансирано и неравнопоставено властово отношение.

Максималният израз на този вид насилие е убийството на деца на майка. Това е изключително жесток акт, който се стреми да унищожи психологически майката. Съществуват и други начини, по които възниква косвено насилие. Например, когато баща манипулира децата си чрез лъжи и клевети, за да ги настрои срещу майка им. В резултат на това децата могат да я нападнат, да си изградят лоша представа за нея или да не искат да бъдат в нейната компания. Умишленото заплашване, малтретиране или пренебрегване на непълнолетни също може да попадне в категорията на второстепенно насилие.

Всички действия са с цел изнудване на жената. Целта е тя да се предаде и да се подчини на контрола на сегашния или бившия партньор, за да избегне страданието на децата си. Поради тази причина е изключително често срещано насилие в ситуации на раздяла или развод, или когато другата страна се опитва да изгради отново живота си.

Някои факти за косвеното насилие
За съжаление, това явление е широко разпространено в съвременното общество и засяга много семейства. Има определени фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се разбере по-добре този вид насилие.

• В повечето случаи (82%) агресорът е биологичният баща на децата. Въпреки това насилието може да бъде упражнено и от партньора на майката, който не е родител на нейните деца.
• В повече от половината от случаите насилието се случва след като двойката е разделена или разведена.
• Предишно насилие, основано на пола, е установено в 74 процента от анализираните случаи.
• Повечето убийства се извършват, когато родителите са отговорни за децата, независимо дали имат право на посещение или съвместно попечителство.
• В 60 процента от изследваните случаи е имало предишни заплахи. Въпреки че са сигнализирали в полицията обаче, никой от родителите не е предприел конкретни мерки за защита на децата си.

Когато жертва на насилие, основано на пола, реши да се отдели от своя насилник и използва закона, за да гарантира безопасността си, доколкото е възможно, второстепенното насилие е инструментът, който агресорът използва, за да продължи да генерира нейното страдание. Ето защо много мъже, които никога не са поемали активно ролята на родител или са се грижили за децата си, искат съвместно или пълно попечителство, за да продължат да упражняват контрол над партньорките си.

За да се предотврати продължаването на този тип опустошителна ситуация, трябва да се извърши промяна на социално ниво. Не трябва да се забравя, че насилието, основано на пола, се основава на култура, която остава неравнопоставена. Освен това има тенденция да поставя под въпрос страданието на жените и минимизира заплахите и атаките, упражнявани върху тях.

Образованието в академичните области, осъзнаването на тази реалност и най-вече приемането на мерки, които се стремят да гарантират безопасността на непълнолетните, са от съществено значение. Насилник, който заплашва своя настоящ или бивш партньор да използва децата, за да продължи да упражнява контрол, не може да бъде добър баща.

Децата никога не трябва да бъдат излагани на такъв риск.

Забележка
Терминът косвено насилие се отнася до идеология (начин на мислене), по-конкретно джендър базирана идеология. В действителност обаче има хора от всякакъв пол, които, за съжаление, избират да навредят на партньорите си, като  използват трета страна, обикновено деца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X