Напишете дума/думи за търсене

4 критични въпроса, които да си зададем, преди да подадем молба за развод

Все по-често браковете се разпадат. За съжаление, средностатистическата двойка не се справя много добре с романтиката и нейната дългосрочност. Почти всяка връзка вече е обречена на разпад.

Въпреки това помнете, че разводът е сериозна работа. Затова не предприемайте нищо в тази посока, преди да сте обмислили отговорите на тези четири въпроса.

1. Какво ще загубя?
Разводът означава голяма промяна. В нея влизат доходи, здравни осигуровки, жилища – съпрузите влизат с много неща в брака.

Мога ли да го направя сама? Готов ли съм да направя жертвите? Кои приятели вероятно няма да видя отново? Ще имам ли достатъчно социални контакти или ще трябва да започна от нулата?

Това може да не са решаващите фактори за вас, но отделете време, за да обмислите внимателно всички последствия от извършването на тази значителна промяна. Дори ако те не са в челните редици на вашите притеснения, ще ви е необходим план, за да замените нещата, от които се отказвате с партньора си.

2. Ще бъда ли по-щастлива?
Вероятно сте нещастни в момента, но не забравяйте, че разводът е много стресиращ, така че със сигурност не е бърз начин да подобрите чувствата си. Много разведени жени са изненадани, че нещастието им не е изчезнало след раздялата с партньора им.

Какви мисли и чувства изникват, докато си представям как се развеждам? Предугаждам ли емоционални трудности или промени в собственото си настроение? Проблемът поне частично ли е в мен и ще нося ли нещастието си със себе си?

Наличието на добри ресурси като приятели, семейство, групи за подкрепа или психотерапия е от решаващо значение в този момент от живота ви, както за намиране на най-доброто, така и за справяне с последствията.

3. Как би се отразил разводът на моето дете (деца)?
Това е наистина сериозен въпрос. Здравият разум казва, че бракът с много конфликти е по-лош от приятелския развод. Все пак последното изглежда е изключение, особено когато споразуменията за попечителство ви държат в постоянен конфликт с бившия ви съпруг.

Най-вредно за децата е високото ниво на конфликт, така че независимо дали се развеждате или не, ако имате деца, ще трябва да измислите кой е най-добрият начин за комуникация.
Ако разводът е неизбежен, помислете за съвместни
медиатори за развод и консултации за съвместно родителство, за да поддържате нивото на конфликт минимално.

4. Направих ли каквото мога?
Желанието за раздяла обикновено произтича от нежеланието да приемете как вървят нещата в настоящето. В това няма нищо лошо!
Нещастието може да бъде ценен индикатор, че нещо не е наред и трябва да се промени. Но какво ще стане, ако може да се научите как да изразявате това, което е неприемливо за вас, по ефективен начин и наистина да бъдете чути от съпруга си?

В много случаи все още ще има време за развод на по-късна дата, но невинаги може да има време да спасите брака си. Уверете се, че сте опитали това, което е по силите ви, преди да се откажете. Проблемът в момента не е дали сте отдадени на живота, а дали може да се ангажирате да работите усилено известно време, за да опитате и да видите какво може да бъде спасено.

След като сте работили усилено, за да промените себе си, вие сте в много по-добра позиция да обявите брака си за безнадежден, когато съпругът ви не реагира. Вярно е, че изглаждането на нещата е трудна битка и вероятно ще имате нужда от помощта на квалифициран професионалист, но тъй като вие вероятно сте най-лошият си критик, е много по-вероятно да се съмнявате по-късно и да се борите с чувството за вина.

Никой не приема развода с лека ръка. Не всеки брак може или трябва да бъде спасен. Обстоятелствата на всеки са различни и само вие знаете вашата конкретна ситуация.
Най-важният фактор не е вземането на решения изолирано, а получаването на подкрепата, от която се нуждаете и заслужавате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X