Напишете дума/думи за търсене

5 признака на проблеми с майката при мъжете и как това се отразява на техния живот в зряла възраст

Срещате ли се с мъж, който постоянно търси утвърждаване, има проблеми с доверието и е емоционално зависим от вас? Ако отговорът е да, тогава е вероятно да се срещате с мъж, който има проблеми с майка си. Господата с трудни отношения с майките си често имат обтегнати романтични отношения като възрастни индивиди.

В съвременната култура проблемите с майката при мъжете често се изобразяват с доза хумор, но този психологически феномен може да има дълбоко и сериозно въздействие върху усещането на мъжа за себе си, взаимоотношенията с околните и живота му.

Какви точно са мамините проблеми при мъжете?

Те се отнасят до трудни умствени и емоционални преживявания на мъж в резултат на връзката му с биологичната му майка или майчина фигура. Въз основа на психодинамичната теория, това се отнася до неразрешени конфликти, които произтичат от ранните взаимоотношения майка-син и могат сериозно да засегнат психологическото, емоционалното и физическото благосъстояние на мъжа. Може да повлияе на поведението му като възрастен и да причини тежко безпокойство, изкривена емоционална динамика, несигурност, трудности с доверието на другите и проблеми с интимността. Тези пораснали момчета могат да проявяват зависимо или отбягващо поведение и са склонни постоянно да търсят одобрение от майката.

Мъжете с проблеми с майката имат нездравословни модели на привързаност, които се развиват през детството.
Това явление е тясно свързано с концепциите на Фройд за кастрационната тревожност и Едиповия комплекс. Проблемите с майката при мъжете могат да се проявят като лошо самочувствие, страх от изоставяне, търсене на одобрение, нездравословна динамика на отношенията и проблеми при формирането на сигурни привързаности. От решаващо значение е да проучим, разберем и адресираме този психологически проблем и да предоставим необходимата подкрепа, за да помогнем на любим човек да прекъсне тези негативни модели от миналото.

Въпреки че всеки мъж е уникален, ето някои общи поведенчески модели, които обикновено се наблюдават при мъже с проблеми с майката.

1. Свръхзависимост или избягване
Повечето мъже с проблеми с майката проявяват екстремно поведение във връзките си, което варира от прекомерна зависимост от техните партньори до избягване на всякаква интимност.

2. Търсене на валидиране
Такива мъже постоянно търсят потвърждение и одобрение от жените. Те често са предизвикани от вътрешно желание да се запълни празнота, останала след незадоволителна връзка с майка му.

3. Проблеми с доверието и уязвимостта
Проблемите с доверието и интимността са симптоми на неразрешени проблеми с майката, които водят до емоционална дистанция и страх от уязвимост. Това е един от основните признаци на проблеми с майката при мъжете.
4. Идеализация или демонизация
Мъжете, които се борят с проблемите на майката, са склонни да се люшкат между две крайности – или да демонизират жените и да ги виждат като токсични, или да идеализират жените и да ги поставят на пиедестал. Това е отражение на неразрешените им конфликти с майка им.

5. Емоционална недостъпност
Такива мъже имат склонността да се отделят емоционално или да се изключват в моменти на емоционални сривове като механизъм за отговор на неразрешени майчински взаимоотношения. Това е сред най-видните признаци на проблеми с майката при мъжете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X