Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с приятел, който ни наранява

Да се ​​научите да идентифицирате признаците на приятел насилник и да разберете как да се справяте с такъв са важни за собственото ви психическо и емоционално благополучие. Предполага се, че добрите приятели са здрави и подкрепящи. Те ни изграждат, вместо да ни нараняват и саботират. Така че бъдете мъдри, когато избирате приятелите си и никога не се колебайте да изключите токсичните хора от живота си. Не забравяйте, че всеки има право на уважение, доброта, разбиране и отношение към него с достойнство. Изберете приятели, които изваждат най-доброто от вас и създават среда, благоприятна за лично израстване и щастие.

Признаците за лош приятел включват манипулация, предателство, постоянен негативизъм, липса на подкрепа и неуважение към вашите граници и чувства.

Справянето с насилствен приятел може да бъде предизвикателство и същевременно емоционално изтощително. Въпреки това има начини, чрез които може да се предпазите от злоупотребата и влиянието на токсичен приятел.

1. Разпознайте злоупотребата
Първата стъпка е да признаете, че сте в обидно приятелство. Важно е да знаете, че поведението на вашия приятел не е по ваша вина и трябва да се отнасяте към себе си с уважение и любезност. Вашето благополучие зависи от разпознаването на насилието, както и от намирането на начини да се справите с него.

2. Определяне на граници
Създайте строги граници за приятелството и открито изразете какво се очаква от него. Използвайте твърд тон, за да съобщите какво е позволено и какво не. Винаги поддържайте тези граници и не преговаряйте за вашите принципи и комфорт за това приятелство.

3. Изразете чувствата си
Ако е безопасно за вас да го направите, говорете за притесненията си с този човек. Изберете момент, когато е спокоен и готов за откровен разговор. Ясно обяснете как неговите действия са ви повлияли лично, като същевременно заявите очакванията си за бъдещето на това приятелство. Въпреки това бъдете готови за негативна реакция, тъй като е вероятно той да не признае проблемите си.

4. Помислете за прекратяване на приятелството
Ако въпреки вашите усилия обидното поведение продължи, тогава си тръгнете от това приятелство. Не давайте приоритет на поддържането на токсична връзка пред собствената си безопасност и здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X