Напишете дума/думи за търсене

Как цветовете влияят на декора?

Значенията зад цвета оказват голямо влияние върху декора.

Значенията се основават на усещанията, които цветовете създават у хората, както и на въздействието върху настроението им.
Докато известният немски писател, поет и учен Йохан В. фон Гьоте и неговият шедьовър „Теорията на цветовете" са един от най-големите гласове в тази област, фъншуй засяга и психологията на цветовете.

Цветът има невероятно важна роля в декора, защото помага за кондиционирането на пространството, давайки сила на едно или повече усещания. Като вземем това предвид, първият поглед на цвета е мощен.

Цветове в декора
Докато психологията на цвета е утвърдена концепция, светът на декора третира всяко възможно значение на багрите по различен начин. С други думи, дизайнът взема предвид психологията на цвета в процеса, но не се основава изцяло на нея.

Как  цветовете влияят на декора според тяхното значение?


Червен. Страст, топлина, стимулация, динамика. В декора хората обикновено използват червено за кухни и транзитни зони.
Оранжев. Радост, жизненост, забавление. Оранжевото се използва в социални области или такива, които притежават по-високо ниво на енергия. В някои случаи хората също използват оранжево за бебешки стаи.
Жълт. Енергия, позитивно мислене, ентусиазъм. Жълтото отива в социални зони като кухни, коридори, входове на дома и други области на високо социално взаимодействие.
Зелен. Свежест, спокойствие, баланс, стабилност. В декора хората използват зелено за всяка стая, тъй като осигурява прекрасни резултати.
Син. Мир, спокойствие, свежест, релакс, дълбочина. Синьото е друг фаворит в света на декорите; толкова много, че се използва във всяка стая.
Лилав. Творчество, вдъхновение, богатство, лукс, мистика. Лилавото работи чудесно във всякакви пространства, независимо дали са спални или входове на дома.

Цветна температура
В допълнение към значенията, можем също да характеризираме цветовете в две основни температурни категории:
- Хладните тонове внасят свежест и релакс, защото не създават атмосфера на високо движение. Тези цветове са и за създаване на повече визуално пространство.
- Топлите тонове придават жизненост и динамика на обстановката. Те се превърнаха в най-добрия избор за създаване на повече интимност, близост и топлина. За разлика от студените цветове, топлите тонове правят пространствата да изглеждат по-малки, създавайки усещане или повече енергия и движение.

Някои хора се позовават и на трета категория: неутрални цветове (бяло, черно, сиво).

Може да използвате тези цветове като основа и да създадете настройка, която е по-топла или по-студена в зависимост от другите цветове, които използвате с тях .

Най-популярните цветове
Освен техните значения, има и други фактори, които влияят на хората да изберат един или друг цвят. Хората също така правят своя избор въз основа на това дали даден цвят е подходящ през цялата година или способен да добави изтънченост към домовете им.

- Бяло
- Кремаво
- Синьо
- Зелено
- Бежово
- Кафяво
- Сиво

В интериорната декорация кафявото и сивото предлагат умереност, стабилност и сигурност,  докато бялото внася светлина, амплитуда, свежест и чистота.
Често ще видите тези цветове в комбинация с кремаво, бежово или други неутрални, за да създадете семпла, но изтънчена атмосфера.

Зеленото и синьото са навсякъде в природата. В резултат на това хората ги свързват с понятия като баланс, спокойствие и живот. Колкото по-тъмен е нюансът,  толкова по-дълбоко става значението.

Магията на цвета и креативността няма граници, което прави възможностите изобилни. Но имайте предвид, че  хармоничният резултат изисква баланс.
Освен това контрастите и приликите, които идват от вашата палитра, трябва да зачитат размера и естественото осветление на вашите стаи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X