Напишете дума/думи за търсене

6 черти, които можете да наследите само от баща си

От часовете по биология знаем, че наследяваме 50% от нашата ДНК от нашите майки и 50% от нашите бащи. Този биологичен факт обаче не означава, че всеки родител предава еднакво количество физически и генетични характеристики на детето си. Всъщност децата са с 60% по-склонни да наследят активни черти от бащите си. Това се дължи на факта, че природата предпочита да изразява тези гени.

Проучихме щателно този биологичен феномен и събрахме за вас 6-те гена, които е по-вероятно да идват от страната на бащата.

1. Височина

Познат ли ви е изразът „висок е като баща си"? Очевидно това твърдение е подкрепено от науката. Височината на човек се определя от най-малко 700 генетични вариации, наследени от двамата родители. Генът за височината на всеки родител обаче изглежда работи по малко по-различен начин. Например гените на бащата са важни за стимулиране на растежа и следователно височината.

2. Криви зъби

В случаите, когато бащата има „лоши" зъби, детето е по- вероятно да посещава зъболекарския кабинет по-често от своите връстници, дори ако майка му има страхотен набор от зъби. Всичко от кариес до кариес и всички останали проблеми със зъбите може да дойде направо от устата на бащата.

3. Пол
Татковците са 100% отговорни за пола на своите деца. X и Y хромозомите, известни като полови хромозоми, определят пола на детето. Тъй като майките предават само X хромозоми, бащите имат пълен контрол върху пола.

4. Трапчинки

В много култури трапчинките се възприемат като знак за красота и привлекателност. Учените обаче описват трапчинките като дефект, причинен от скъсени лицеви мускули. Предполага се, че трапчинките се наследяват, тъй като те са доминираща генетична черта и по-често се наследяват от бащата.

5. Пръстови отпечатъци
Няма два напълно еднакви пръстови отпечатъка, тъй като те са единствен по рода си модел. Въпреки това пръстовите отпечатъци на бебето могат да приличат на тези на баща му. Моделите на пръстови отпечатъци са генетични черти, наследени от нашите татковци.

6. Кихане
Много от нас познават поне един човек, който киха неудържимо, когато се взира в слънцето или други ярки светлини. Е, това е друга генетична черта, за която е отговорен бащата. Това състояние е известно като синдром на Achoo (синдром на автозомно доминантното завладяващо хелио-офталмично избухване), или Рефлексът на фотичното кихане, е по-вероятно да се предава от страна на бащата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X