Напишете дума/думи за търсене

6 признака, че си демиромантик

Имате ли нужда от време, за да се влюбите? Бихте ли предпочели да започнете връзка като приятели? Може би сте демиромантик.
За да разберете добре този термин, важно е да обсъдим модела на разделното привличане, който потвърждава, че привличането, което човек изпитва, не е единно, а е разделено на категории. В това отношение сексуалната ориентация и романтичната ориентация не са еднакви и е необходимо да се дефинират и двете.

Демиромантизмът е вид ориентация, която се отнася до онези хора, които развиват любовно привличане само след установяване на емоционална връзка с даден човек. Например чрез приятелство. С други думи, те се нуждаят от време, споделен опит и добро опознаване, преди да усетят романтичен интерес.

Демиромантиката попада някъде по средата на спектъра. В единия край на това биха били алоромантиците – хора, които могат да изпитат романтично привличане към някого от противоположния пол, същия пол или всеки друг пол, а има и такива, които са аромантисти (които изпитват малък или никакъв любов интерес към другите).

Как демиромантизмът е свързан с демисексуалността?
Да си демиромантик, е различно от това да си демисексуален. Първият термин се отнася до ориентацията по отношение на любовния интерес, докато вторият се отнася до сексуалното влечение. Възможно е и двете състояния да се слеят при даден човек, но това невинаги е така. Следователно са вероятни тези комбинации:

• Демиромантичен и алосексуален (има нужда от връзка, за да се влюби, но не и за да изпита сексуално желание).
• Демиромантичен и демисексуален (има нужда от емоционална връзка както за да почувства любов, така и за да изпита сексуално привличане).
• Демиромантичен и асексуален (изпитва любовно привличане при определени обстоятелства, но не изпитва сексуално привличане).
Признаци, че сте демиромантик
Горните термини може да ви объркат. Ето защо е добре да прегледате характеристиките, които ще ви помогнат да определите дали сте демиромантик.

1. Рядко се влюбвате
Не изпитвате лесно романтично привличане към други хора. Трудно е да се влюбите.

2. Култивирате интерес
Имате нужда от повече време от обикновено (в сравнение с вашата среда), за да развиете любовен интерес към някого.

3. Вие изисквате емоционална връзка
Първо трябва да има съществена емоционална връзка. Обичате да опознавате човека, да го разбирате и да установявате връзка, преди този романтичен интерес да може да разцъфти.

4. Не вярвате в любовта от пръв поглед
За вас любовта от пръв поглед е истински мит. Нищо толкова основно или видимо (като външен вид или отношение) не може да ви накара да почувствате романтично привличане към някого – дори първите няколко срещи не са достатъчни, за да се случи това.

5. В началото предпочитате приятелството
Любовният интерес, който човек може да предизвика, се основава на информацията, която получавате от този човек, докато го опознавате и прекарвате време с него. Поради това предпочитате първо да създадете приятелство.

6. Сериозната връзка отнема време
Всички тези изисквания не са непременно приложими, когато става въпрос за сексуално желание. Може да се почувствате привлечени от друг човек и да имате сексуална връзка с него, без да сте имали особена връзка. Но установяването на сериозна романтична връзка ще ви отнеме много време.

Как се отнасяте към някого, който е демиромантик?
Ако във вашето обкръжение има демиромантичен човек или се интересувате от някого с такава ориентация, може би се чудите какво да очаквате от този индивид или как да се свържете с него.

Ето някои препоръки и въпроси, върху които да размишлявате.

• Започнете като бъдете негов приятел, съучастник и довереник.
• Не очаквайте демонстрации или изявления в любов в първите моменти. Не забравяйте, че тези чувства ще отнеме време, за да се развият.
• Избягвайте да съдите човека или да приемате нещата за даденост; не приемайте, че е самотник, че се прави на труднодостъпен, че се страхува от обвързване или че мрази секса. Вместо това задавайте въпроси и проявете интерес да опознаете истинската им реалност.
• Опитайте се да разберете неговата гледна точка. Информацията за другия човек и наличието на връзка са от решаващо значение в този случай. В тяхно отсъствие няма да се събуди любовен интерес. И това не зависи от липсата на желание у демиромантичния човек.
• Отворете се емоционално, ако искате да завладеете демиромантичен човек. Саморазкриването е чудесна отправна точка за създаване на емоционална интимност. Тези моменти ще бъдат ключови за пораждането на по-голяма хармония.
• Не ги принуждавайте да се променят или адаптират към това, което обществото смята за „нормално".

Демиромантичните хора заслужават същото уважение като всеки друг. Може да бъде неловко и неудобно да бъдат разпитани защо им отнема толкова време, за да развият любовен интерес и да бъдат принудени да се опитват да променят тази черта.

Да бъдеш демиромантик, не е болест или проблем, а по-скоро ориентация в широкия диапазон, който съществува в това отношение.

Демиромантизмът е предпочитание; това е начин за усещане и посрещане на взаимоотношенията и е също толкова легитимен, колкото всеки друг. Дори демиромантичните хора се радват на дълги и удовлетворяващи връзки, тъй като инвестират време и отдаденост в опознаването на партньора си.

Със солидно приятелство или връзка като основа и дълбоко разбиране един на друг е по-лесно отношенията да процъфтяват. Изследване, публикувано в Journal of Happiness Studies, установява, че онези хора, чийто партньор е бил и най-добрият им приятел, са изпитали двойно повече благополучие и щастие.

Ето защо, ако сте демиромантик и сте се чувствали сами, странни или отхвърлени от средата си, опитайте се да разберете и приемете себе си. Не се опитвайте да се насилвате да се промените, за да отговаряте на нормата. Не забравяйте, че да бъдете автентични и истински, е това, което ви доближава до щастието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X