Напишете дума/думи за търсене

Златните правила на партито

От елегантната покана до тактичното сбогуване Трябва ли да поканя гостите писмено? Да, особено ако вашето парти е в сезона на безкрайните празници между Коледа и Нова година. Така няма опасност гостите да объркат деня и часа. Ще се почувстват специални, ако сте ги поканила писмено, макар и със SMS или по имейла. За покана можете да използвате поздравителна коледна картичка, на която да напишете и своите пожелания за тях. Ще им доставите удоволствие. В писмената покана е задължително да отбележите повода, дрескода и придружителя. Ако използвате за покана коледна картичка, поводът е ясен, не е нужно да го споменавате.

За празненствата в края на годината измислете забавен дрескод, като "облекло: впечатляващо", а не "официално" или "вечерно". Гостите ви ще знаят, че очаквате да се подготвят специално за вашето парти и да се облекат така, че външният им вид да внушава радостно настроение. Ще облекчите гостите си и ако в поканата отбележите дали ги очаквате с придружител.

Използвайте израза: "доведете любим човек" или "доведете приятели". А поканените трябва да знаят, че ако не се споменава придружител, тя важи за един човек. Изразът "поканата важи за двама" е подходящ по-скоро за служебни партита или официални коктейли. За да не гадаят гостите ви кой още е поканен, можете да приложите и списък на тези, които очаквате. Когато знаят кого ще видят при вас, ще се подготвят емоционално за срещата. Така ще избегнете неприятни изненади, а поканените могат да се комбинират при избор на подарък. Редно ли е да помоля гостите да си носят храна и пиене? Да, когато съвсем спонтанно сте решила да направите парти. Защото често непланираните празници без специална подготовка стават най-весели. Тази спонтанност крие обаче опасността донесените храни и напитки да не си подхождат и да ви затруднят при сервирането. Съвет: ако се решите на този вариант, не се притеснявайте да разпределите поръчките си между гостите. Така ще имате разнообразно меню, а не 5 еднакви салати, 10 различни червени вина, неизстудено шампанско.

Златни правила за домакинята
- Не канете никого от съжаление, за да не се обиди. Ако не пасва в компанията, ще трябва цяла вечер да се грижите за него. Куртоазия е допустима само при служебни партита.
- Организирайте подготовката за празника така, че преди да звъннат гостите да сте успяла да се освежите с една ароматна вана. Посрещнете ги усмихната, на висок ток и с перфектен грим.
- Веднага разопаковайте подаръците. Гостите ви са обмисляли с какво да ви зарадват и биха искали да видят възторга в очите ви. Ако не изразите радостта си публично, следващия път ще получите само букет цветя.
- Не се заблуждавайте, че яденето е по-важно от пиенето. Ако питието не достига, градусът на настроението със сигурност ще спадне, след обилно преяждане.
- Не прекалявайте с разтребването. Хубаво е от време на време да изпразвате пепелниците и да изнасяте празните бутилки, но не повече. Ако се разшетате както обикновено, ще изнервите гостите.
- Не обявявайте, че партито е за непушачи. Безспорно цигарите са вредни, но подобна изява може да бъде приета като дискриминация и от най-близките ви гости. Има много начини да покажете, че пушенето е нежелателно.
- Не се опитвайте да бдите над гостите си като майка квачка. Има реална опасност да им досадите, ако на всеки 10 минути ги питате: "Имате ли си всичко? Забавлявате ли е? Харесва ли ви музиката?"
- Не подканяйте гостите да се събуят, макар на вън да е кално, мокро, заснежено. Чехли или крака по чорапи не се вписват в никой дрескод.

Как елегантно да покажа на гостите си, че е време да си ходят?
Първият сигнал, който можете да дадете, е да престанете да доливате питие в чашите. Вторият е да намалите музиката и да засилите светлината. Ако забележите, че някой вече се чувства безкрайно уютно и е решил да си прекара у вас до сутринта, поръчайте такси. И когато ви се обадят, че колата е долу, попитайте на висок глас: "За кого беше таксито?" Идеята ви за такси сигурно ще се хареса и на други гости.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X