Напишете дума/думи за търсене

Конфузната Коледа - как да я избегнем?

Около празниците се появяват въпроси, свързани с конфузни ситуации с роднини или колеги, които се чудим как да разрешим, за да може всички да се чувстват добре. Зададохме няколко въпроса на специалиста по етикет Ирина Красимирова, за да се справим с неудобните моменти, без да провалим духа на празника.

Как да се погрижим за внуците, но и да имаме време за себе си

Моят син и снаха мислят, че ще се грижим за внуците през цялото време на престоя им у нас по празниците. Как да се справим с тази ситуация, без да ги засегнем?

“Веднага след като вашите роднини пристигнат, им кажете, че имате няколко ангажимента по време на техния престой като пазаруване или уговорена среща с приятели. След това обсъдете кога сте свободни, за да гледате децата”, съветва Ирина Красимирова. Трябва да стане ясно, че не сте свободни извън уговореното време. Така съвсем честно всеки ще има своите мигове за задължения и удоволствия.

Картичка по интернет или по пощата

Добре ли е да изпратя коледна картичка по интернет, вместо по пощата? Струва ми се безсмислено да изгубя толкова време в писане на безброй поздравления за роднини, приятели и познати, но не искам и да ги обидя, като не им пратя нищо. И колко дълго да е коледното писмо?

Най-добре е да подготвите хартиени картички за най-близките си хора, персонални електронни за ваши приятели по преценка и групов имейл с пожелание, и картичка за останалите. Хората, които не виждате често, със сигурност ще бъдат поласкани, че сте се сетили за тях. Що се отнася до посланието, не говорете много за себе си. Накарайте получателят да се почувства важен, дори да не се срещате често. Може да напишете: “Къде се търкулна годината? Ако имаш възможност да се свържеш с мен, ще се радвам да науча новини за теб”.

Как мъжът ми да не купува скъпи подаръци за Коледа

Моят съпруг обича да пазарува разточително подаръци, но аз се опитвам цяла година да спестя някакви пари за семейния бюджет и не искам той да изхарчи всичко за Коледа. Какво да правя?

“Трикът е да го направите част от разпределението на бюджета през годината, не част от проблема”, съветва Ирина Красимирова. Освен това му кажете, че не искате нищо скъпо тази година, защото не желаете да оставите семейния бюджет на нула. А е по-добре спестеното да отиде за фонд пътешествие в началото на следващата година. За да не остане разговорът с негативна нотка и упрек към него, подсетете съпруга си за подарък, с който ви е зарадвал преди време и който все още ви радва, въпреки че е с приемлива цена.

Искам да не ходя на коледното парти в офиса

Всяка година организираме коледен обяд или парти в офиса, за който всеки си плаща. Може ли този път да не отида, тъй като не обичам задължителните партита, а и мъжът ми остана без работа, и пестим от разходите. Не искам да обиждам колегите или да ме смятат за отцепник.

“Постъпете така, че колегите ви да не разберат нежеланието ви да присъствате на партито. Бъдете дискретни и не разгласявайте на всички за намеренията си. Кажете на шефа на отдела, но не се чувствайте задължени да обяснявате на колегите за вашите намерения. Така само ще акцентирате върху вашето отсъствие”, съветва Ирина Красимирова. За да не липсвате на колегите си, им изпратете бутилка вино за партито или домашно приготвени сладки.

Може ли приятелите ни да дойдат без любимците си

Моите приятели винаги водят кучетата си, когато идват за Коледа. Благодарение на това в къщата цари пълен хаос и козината на любимците им е навсякъде. Как да им кажа, че искам да оставят животните си у дома, без да ги обидя?

“Винаги бъдете искрени”, казва Ирина Красимирова. Обяснете им какъв е резултатът от престоя на любимците им у вас и ако са ви добри приятели, ще ви разберат. Така ще постъпите честно спрямо себе си. Не се пренебрегвайте! Ако вие имате куче и искате да отидете с него в чужд дом, е редно първо да попитате собственика. Така ще знаете дали кучето ви е добре дошло. Имайте предвид, че вашият любимец няма да е нещастен, ако не присъства на коледния празник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X