Напишете дума/думи за търсене

7 начина да научим децата да бъдат благодарни

Като родител може да бъде изкушаващо да разглезим децата си, особено около празниците и техните рождени дни. И въпреки че е добре да ги радвате с подаръци от време на време, те трябва да се научат да ценят това, което имат. Имайки предвид това, ето няколко съвета, които да ви помогнат да научите децата си на важността на благодарността.

1. Моделирайте благодарност към децата си.
Вашите деца могат лесно да разберат дали сте благодарни за нещата, които идват в живота ви и дали споделяте тази благодарност с хората, които носят неща в живота ви. Когато моделирате благодарността, вие подсилвате поведението и неговата важност.

2. Въведете благодарността като игра
Фокусирайте се върху малките неща, играйте игра, в която всеки човек споделя нещо, за което е благодарен. Може да играете тази игра, докато сте в колата, като назовавате нещата, които виждате; може да играете тази игра, седейки в чакалня, като назовавате неща, които започват с различни букви от азбуката; може да играете тази игра по толкова много различни начини. Като го превърнете в игра, позволявате на децата си да научат всичко, за което могат да бъдат благодарни, като същевременно не го правите твърде сериозно.

3. Фокусирайте се върху това защо сме благодарни
Едно е да кажем, че сме благодарни за прекрасния ден, но е много по-дълбоко да признаем, че сме благодарни за греещото слънце, защото то ни прави по-щастливи. Едно е да кажем, че сме благодарни, че имаме наше дете, но е много по-важно да признаем, че сме благодарни, че имаме дете, което ни носи радост. Благодарни ли сте просто заради нещата, които се случват, или сте превърнали благодарността в основата на това, което сте?

4. Благодарността не трябва да се насърчава само за добрите неща
Ако учите детето си да бъде благодарно, не пропускайте шанса да изразите благодарност, когато нещата не са толкова розови. Може ли да сте благодарни след автомобилна катастрофа, при която никой не е пострадал? Можете ли да сте благодарни за дъждовен ден, защото посевите се нуждаят от дъжд?

5. Започнете просто
Запознаването на децата с благодарността и разширяването на съзнанието им може да започне с обучението на децата да казват „благодаря" за подаръци и неща, които другите правят за тях. Може да посочим как зеленчуците или хлябът, които ядем, идват от семена, засадени, отгледани, напоени, събрани, пакетирани, транспортирани и продадени от производители. Нашето хранене включва много хора, които работят усилено, за да сложат храна на масите ни. Изричането на благодарствени думи преди хранене ни помага да си спомним благодарността към всички, които допринасят за нашето благополучие.

6. Направете списък
Писането на списък с благодарности (или рисуването на картина с малки деца) кара хората на всяка възраст да се чувстват по-добре.

7. Служете на другите
Един от начините за насърчаване на благодарността у тийнейджърите е да ги включите в благотворителни каузи, независимо дали раздават топла храна на социално слаби пенсионери или носят дрехи, обувки и играчки в бежанските лагери. Деца, които имат достатъчно късмет да имат дом и родители, осъзнават, че не всички имат еднакви благословии. Може да ви отвори очите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X