Напишете дума/думи за търсене

Силата на благодарността в една връзка

Благодарността в една връзка означава да признаете това, което вашият партньор е направил за вас. Това е акт на внимание, но преди всичко на признание. Да се чувствате благодарни, означава, че косвено подобрявате представата, която имате за него. Освен това го кара да изглежда по-добър, по-щедър, честен и дори по-умен.

За получателя благодарността често действа като подкрепление. Сякаш са му инжектирани доза витамини, които повишават самооценката му и косвено самочувствието му. Освен това, ако открие, че благодарността е наистина искрена, това укрепва връзката.

Значението на благодарността в една връзка

„Култивирайте навика да бъдете благодарни за всяко добро нещо, което идва при вас, и да благодарите непрекъснато."
Ралф Уолдо Емерсън

Да бъдеш благодарен на тези, които обичаш, е чудесен начин да ги накараш да се чувстват добре, ценни и оценени.
Благодарността е свързана с поведение, което се стреми да поддържа емоционална връзка. С други думи, насърчава реципрочното поддържащо поведение във взаимоотношенията.

Изследванията твърдят, че благодарността е добър показател за удовлетворението, генерирано от една връзка. Освен това изглежда, че прогнозира увеличаване на свързаността на взаимоотношенията и удовлетворението както за получателя, така и за благодарящия.

Хората, които отделят време да бъдат благодарни на партньора си, не само се чувстват по-добре, но и се усещат по-комфортно, когато изразяват всякакви притеснения относно връзката си. Освен това благодарността засилва чувствата на тези с избягващ стил на привързаност. Това помага да се увеличат техните емоции на удовлетворение и ангажираност в отношенията им.

Благодарността в романтичните връзки не само увеличава чувството на удовлетворение и ангажираност, но също така предпазва двойките от лошите ефекти на споровете и финансовия стрес.

Изследователите изказват хипотезата, че възприеманата благодарност от страна на партньора би имала това, което наричаме ефекти на буфериране на стреса. С две думи, би предпазила двойките от влошаване на качеството на връзката, което обикновено се случва, когато имате негативна комуникация или когато имате по-високи нива на финансово напрежение.


Благодарността може да намали стреса
Експертите установяват, че хората с високи нива на изразена и възприемана благодарност са по-удовлетворени от връзките си. Те също са по-уверени в бъдещето и съобщават за по-малко нестабилност, спорове и мисли за раздяла.

Дори ако негативната комуникация на партньора се е увеличила, при условие че все още се чувстват оценени от партньора си, качеството на връзката не спада толкова много с напредване на времето.

Не забравяйте да благодарите на партньора си
Уверете се, че правите комплименти, които са искрени и неподправени. И попитайте партньора си дали има области, в които смята, че усилията му е се оценяват или признават, и започнете да изразявате признателност за тях.

Също така е важно да отидете отвъд повърхностното. По-големи връзки на интимност се създават, като се надхвърли обикновената благодарност. Например, вместо да кажете: „Благодаря ти, че ми взе обяд“, кажете нещо подобно на „Много благодаря, че намери време да ми донесеш обяда в офиса. Наистина оценявам твоята помощ, тъй като имам толкова натоварена седмица."

Когато отидете под повърхността и сте по-конкретни, вие казвате на партньора си колко го цените и колко удовлетворени се чувствате. Този тип признателност е по-полезен за връзката, отколкото просто да подчертаете услуга, която са направили за вас.

И накрая, благодарността не е само акт на удовлетворение и доволство, тя е и храна за една връзка. Помага ви да укрепите емоционалните си отношения. Да бъдете благодарни, означава да покажете на партньора си колко ценен и важен е за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X