Напишете дума/думи за търсене

3 ефекта на благодарността върху мозъка и тялото според науката

Научните изследвания разкриват, че въздействието на благодарността върху мозъка и тялото е сложно, но успокояващо, психически укрепващо и мотивиращо.

1. Благодарността намалява сърдечната честота (вероятно чрез нервната система)
В проучване от 2017 г. от Kyeong et al. за благодарност, където участниците били помолени да си представят майка си и да й кажат в съзнанието си колко я обичат и ценят, изследователите установили, че сърдечната честота намалява значително в сравнение с групата, която нямала същата задача. Участниците в нея били помолени да се съсредоточат върху момент или човек, които го ядосват. Сравнявайки групите на благодарност срещу възмущение, изследователите заключават, че „ интервенцията на благодарност модулира сърдечните ритми по начин, който подобрява психичното здраве.“

Научната връзка между сърдечната честота и благодарността може да се дължи на ефекта на благодарността върху парасимпатиковата и/или симпатиковата система. Парасимпатиковата система е отговорна за забавянето на сърдечната честота и регулирането на храносмилането, докато симпатиковата система е отговорна за ускоряване на сърдечната честота, бдителност и изпращане на кръв към мускулите.

2. Благодарността засилва свързаната с емоциите дейност на мозъка
В същото проучване благодарността се наблюдава чрез функционален магнитен резонанс, за да се укрепи способността на участниците да регулират емоциите. Проучването използва този уред за наблюдение на активността на мозъка по време на отпочинало състояние.

Активността на амигдалата - област на мозъка, известна с ролята си в обработката на емоции, се наблюдава повлияна от интервенцията за благодарност. Амигдалата е тъкан колкото бадем, разположена отстрани на мозъка, и е част от лимбичната система. Когато практикувате благодарност, изглежда, че дейността на амигдалата под лимбичната система - отговорна за обработката на емоции и спомени - се повлиява положително.

3. Благодарността засилва свързаната с мотивацията дейност на мозъка
Изследователите разглеждат активността на нуклеус акумбенс (НА) по време на отпочинало състояние. НА е отговорен за когнитивната обработка на мотивацията отчасти и нейната активност може да бъде засегната при хора с тежка депресия. Когато се включвате в редовна практика на благодарност, НА в мозъка може да бъде повлияно положително.

В обобщение, способността на практиката на благодарност да повлияе положително на мозъка и тялото е все по-ясна от научна гледна точка. За да се възползвате от доказателствата, е важно да правите редовно упражнение за благодарност. Точно както упражненията са полезни за цялото тяло, благодарността е полезна за ума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X