Напишете дума/думи за търсене

Какво дължим на децата си?

Не е тайна, че в отношенията с децата родителите често преследват нечии амбиции. Мама и татко искат да направят всичко възможно да демонстрират какви родители за пример са и в същото време се крият зад розицията на жертвата - „Давам всичко от себе си на детето“.
Какво дължим на децата си? Нищо. Това, което им „дължим“ в ума си, бихме искали за себе си и да го направим за тях, но за да усетим, че сме добри родители.

"Аз давам всичко за теб, а ти..."
Детето има нужди, които може просто да не виждате и разбирате, ако се съсредоточите върху себе си и върху това, което бихте искали.
Понякога може да изглежда, че изискванията на децата са огромни и не може им угодите. Това могат да бъдат материални желания като iPhone или лаптоп, ваканционни пътувания до същото място, където приятелите са почивали... С такива искания децата могат да компенсират нещо във връзката ви и да се опитат да спечелят внимание и любов. Нещо като „ако ми купят желаната вещ, значи определено ме обичат“.

Случва се детето да е „твърде прекалено“ - то непрекъснато изисква внимание, влиза в разговори, иска да се играе с него. Не бива да изстискваме цялата си сила от себе си, опитвайки се да дадем това, което ние самите нямаме. Разберете какво не е наред и защо детето реагира по този начин и настоява за толкова много контакт с вас.

Ако натоварите детето с дългове като „Аз давам всичко за теб, а ти ...“, то едва ли ще бъде пропито с искрена благодарност. Най-вероятно ще избяга от такъв контакт или ще бъде привързано, но не от любов, а от вина. И е малко вероятно и двамата да сте щастливи.

Ако сте един от „длъжниците“, тогава най-вероятно ще бъде трудно и с децата ви. Всичко е както обикновено - или „така съм отгледан, израснал съм“, или „никога няма да бъда такъв“ (и не знам кой да бъда) ...

За да не „преврътите”, трябва да оформите вътрешни опори за себе си, какво ви прави добър татко или майка. И вашето дете определено ще има малко по-спокоен и щастлив родител. Дотогава опитайте да замените „трябва“ с „искам“. Например вместо „детето трябва да получи образование“ или „трябва да бъде изпратено да учи в по-добро училище“ с „Искам да му дам възможност...“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X