Напишете дума/думи за търсене

12 знака, че може да отгледаме разглезено дете

Никой родител не мечтае да отгледа разглезено дете. Но понякога желанието на мама и тате да дадат на децата си само най-доброто и да направят живота си възможно най-удобен и сигурен, може да доведе до резултати, които определено не съответстват на първоначалния им план за родителство.

Как родителите могат да разберат дали дадена ситуация излиза извън контрол?

Детето е любезно с други хора, но никога не чувате „благодаря", адресирано към вас
Детето показва добри нрави с околните, но не изразява благодарност към членовете на семейството. Е, това може да е знак, че детето е разглезено. Децата забравят да кажат „благодаря" не умишлено или защото искат да наранят някого, а просто защото искрено приемат всичко, което семейството им прави за даденост.

Психолозите вярват, че подобно поведение може да създаде проблеми в изграждането на междуличностни отношения в бъдеще, защото родителите не са научили детето да бъде благодарно на най-близките и най-скъпите за тях.

Детето не може да се справи с прости домакински дела
Всеки отговорен родител трябва да помогне на детето си да стане независимо. На 3-годишна възраст децата могат да вземат играчките си. На 5-годишна възраст те могат да помогнат на по-малки дела. На 10-годишна възраст те могат да обелят картофи и да направят някаква вечеря с тях за цялото семейство. Ако всички опити да се ангажира детето с домакински дела се провалят, защото то не иска, не може или няма желание да се научи как да прави нещо и родителите се примиряват с такова поведение, това е знак, че детето е разглезено.

Според статистиката съвременните деца на възраст 3-12 години прекарват около 3 часа седмично, помагайки за домакински задължения. Но ако детето няма никакви отговорности, как може да се справи с живота на възрастните? В крайна сметка родителите лишават децата си от основни умения, които ще им бъдат полезни в живота.

Детето не се разбира с връстниците си и е сигурно, че те се държат по грешен начин
Когато общува с други деца, разглезено дете не осъзнава, че не може просто да получава неща от тях, без да им дава нещо в замяна. Невъзможността да вземат под внимание нуждите на околните и липсата на съпричастност карат връстниците му да не искат да общуват с него. Така детето започва да се чувства неудобно и не може да обясни какво не е наред, така че обвинява другите, защото се държат „погрешно".

Ако връстниците или децата от приятелско семейство се дистанцират от наследника ви, вероятно е време да разберете какво не е наред.

Детето често изпада в тантруми, когато не получи това, което иска
Изглежда, че всеки знае, че подобно поведение е обичайно за разглезените деца. Но не е толкова просто! Децата често не знаят как да изразят емоциите си и не могат да се справят с тях, което води до лесно уморяване от ситуацията. Затова те плачат, хленчат, негодуват, лягат на пода и изпада в тантруми. Но това е в реда на нещата, те просто се нуждаят от помощ и успокоение.

Ако детето е навършило училищна възраст, но все още се държи като бебе, избирайки подходящото време да избухне в сълзи, със сигурност манипулира родителите си. Не забравяйте, че ако след конфронтация родителите се чувстват празни и изтощени, но детето получава това, което е искало, и изглежда доста щастливо, във връзката между него и мама и тате нещо се обърква.

Детето не обича дейности, които включват конкуренция
Психолозите ни накараха да вярваме, че трябва да отглеждаме децата си като шампиони и че всяко дете трябва да получи възнаграждение, за да не бъде травмирано. Е, изненада - те вече промениха мнението си. Родителите трябва да научат детето на важен урок, който всички губим от време на време, така че няма от какво да се срамуваме и детето трябва да го приеме с достойнство.

Мама и тате често се предават лесно пред разглезените си деца и не ги учат да се наслаждават и уважават конкуренцията. Така че, когато детето осъзнае, че в реалния живот невинаги е най-доброто, предпочита да откаже да участва във всяко състезание.

Детето разговаря с родителите си като с връстници и това няма нищо общо с „да бъде приятел" с тях
Нека си го кажем: ако дете е разглезено, то не е негова вината, а на родителите му. Те не са успели да поставят граници, не е имало налагане на строги правила и не са му давали насоки в живота. В резултат на това детето не чувства родителски авторитет. То вярва, че има същото място в семейна йерархия (а може би дори и по-високо) като неговите родители, така че това му дава картбланш да се държи неуважително и самонадеяно.

Детето има ниска самооценка и му липсва увереност
Искали ли сте някога да покажете на детето си, че е специално и да накарате всички около вас да се гордеят с постиженията си? Искате ли да сте супергерой, който може да унищожи всички препятствия по пътя на вашето дете? Но когато родителите действат по този начин, те лишават детето от възможност да изгради увереност в себе си, да се поучи от грешките си и да преодолее трудностите. Разглезените деца трябва да се изправят пред реалния свят, но когато нямат позната реакция, те се объркват, не разбират как могат да оправят ситуацията и започват да се съмняват в себе си.

Детето иска да заеме цялото ви свободно време
Разглезеното дете силно зависи от членовете на семейството им. В тази ситуация децата са центърът на вселената на семейството, така че родителите стават източник на щастие и за тях. Важно е да обърнете достатъчно внимание на децата, но те също трябва да разберат, че техните родители имат свои собствени нужди. Когато семейният живот се върти около детските желания, това е сигурен знак, че детето е разглезено.

Детето не признава авторитет и често спори с възрастни
Срещали ли сте някога родители, които винаги защитават децата си и се грижат за техните интереси, ако някой обвинява децата си, че правят нещо нередно? От една страна, това е естествен модел на поведение, но ако родителите не обсъждат ситуацията с детето зад затворени врати след инцидента и просто продължават да обвиняват учители и други възрастни, детето може да започне да се чувства като че може да се измъкне от всичко, сътворено от него. Може да си помисли, че винаги е право, а останалите са просто глупаци, които не знаят нищо. Освен това родителите не са авторитетни фигури за разглезено дете, така че няма шанс то да уважа някой друг.

Детето не разбира стойността на парите
Съвременните маркетингови специалисти знаят, че има много начини да накарат децата да повярват, че имат нужда от нещо. Рекламите засягат децата по-негативно в сравнение с възрастните. Ето защо е важно да ги научите как да се противопоставят на социалния натиск.

Детето трябва да разбере, че парите не се появяват от нищото и родителите трябва да работят усилено, за да ги спечелят. Когато родителите се опитат да защитят децата си от такива „сложни" въпроси, те могат в крайна сметка да отгледат разглезено дете, което вярва, че техните желания са по-важни от семейния бюджет.

Проучването показва, че разглезените деца са по-малко склонни да бъдат финансово независими и имат по-голям шанс непрекъснато да живеят на кредит, когато пораснат. Те свикват с факта, че всички техни желания се сбъдват без никакви усилия от тяхна страна, така че те вземат заеми, за да изпълнят желанието си за неща, но не мислят предварително как ще изплатят дълга.

Детето често се оплаква, че му е скучно
Дори 1-годишно дете може да се концентрира върху една задача за около 15 минути. До 3-годишна възраст децата обикновено могат да се забавляват. Ако детето не знае как да се справи със скуката си и винаги чака, докато някой се появи и стане негов личен аниматор, това е друг знак за разглезено дете. Как са свързани всички тези фактори? Има проучване, че колкото повече играчки има детето, толкова по-трудно е да се концентрира върху играта и да развият креативността си.

Детето не може да контролира емоциите си
Понякога не успяваме да се справим с емоциите си, но разглезените деца дори нямат възможност да се научат как да се контролират. Те страдат от големи промени в настроението и проявяват същото инфантилно отношение, дори когато остареят. Те виждат всеки проблем като драма, доброто им настроение е завладяващо и не могат да потиснат сълзи или смях.

Такива деца не свикват да контролират самообладанието си, да анализират поведението си или да говорят за своите преживявания и чувства.


Бонус

Този тест ще помогне на родителите, които не са сигурни дали трябва да дадат на детето това, което иска, да си зададат тези въпроси:

- Ще допринесе ли за развитието на детето?
- Правя ли го за детето, а не за собствения си комфорт?
- Ще трябва ли да изразходваме непропорционална сума от ресурсите на семейството (време, пари и усилия), които биха могли да бъдат използвани за нещо по-важно?
- Ще навреди ли на някого?

Ако сте отговорили с „да" на първите 2 въпроса и „не" на последните 2, не се колебайте да дадете на детето си това, което е поискало.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X