Напишете дума/думи за търсене

Лечебната сила: как емпатията засилва имунната ви система

Емпатията не означава само разбиране на другите – тя може да подобри и здравето.

Как действа емпатията на биологично ниво, за да подсили имунната ви система?
Изследванията показват, че може да се излекувате по-бързо, когато тялото ви получава съобщения като съпричастност, доброта и толерантност. Те предизвикват първоначален имунен отговор – тогава естествените лечебни сили на организма също могат да се задействат.
Когато съчувствате на приятел, вашето и неговото тяло освобождават окситоцин и ендорфини, които укрепват имунитета, успокояват безпокойството и носят спокойствие.

Така че, когато помагате на някого, независимо от мащабите, обикновено се чувствате по-добре. Това е известно като „високо ниво на помощници". За разлика от това, задържането на гняв и омраза потиска имунитета чрез повишаване на хормоните на стреса, които са свързани с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, безсъние, тревожност и редица други сериозни здравословни проблеми.

Проучвания сочат, че простото наблюдение на акт на съпричастност може да подобри имунния ви отговор.
След като 132 студенти от Харвардския университет са гледали видео на Майка Тереза, която се грижи за деца, които са били изоставени, и хора, които са страдали от проказа, антителата в слюнката им са се увеличили значително, признак за повишен имунитет.

Това откритие, известно като „Ефектът на Майка Тереза", е поразително. То показва, че когато станете свидетел на акт на съпричастност, това може да създаде по-силен имунитет у вас. Следователно вашата съпричастност може да подкрепи здравето на другите хора, а тяхната съпричастност може да подкрепи вашето. Това е силно доказателство за лечебната способност на емпатията.

Чарлз Дарвин в своята книга „Произходът на човека" (публикувана през 1871 г., повече от десетилетие след неговата „Произходът на видовете" ) пише, че оцеляването на най-добрия, а не на най-приспособения, е най-важният елемент в човешката еволюция. Той издига емпатията до решаваща черта, ориентирана към оцеляването.

Дарвин твърди, че ние сме изключително социален и грижовен вид, който инстинктивно помага на другите в беда. Неговото осъзнаване за хората сочи към биологичното предимство на емпатията, която потенциално може да запази човечеството.
Нашата биология е безценен съюзник, който ни помага да засилим имунния си отговор. Разбирането как да се възползваме от неговите чудодейни функции ни позволява да създадем среда за процъфтяване на съпричастност.
Съзнателното слушане на тялото ни е начин да покажем доброта към себе си, другите и един по-добър свят.

Успокойте нервната си система, за да засилите имунния си отговор
Когато чувствате или мислите „твърде много", време е да дадете приоритет на грижата за себе си.
Затворете вратата на вашия офис или спалня за няколко минути. Заемете удобна позиция и поемете бавно дълбоко въздух, за да отпуснете тялото си.

Бавно вдишайте, като броите до шест, задръжте дъха си, докато броите до шест, след това издишайте, като броите до шест. Повторете цикъла три пъти. Това регенеративно дишане успокоява нервната система. От по-спокойно място може да направите по-мъдър избор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X