Напишете дума/думи за търсене

Какво точно казва подуването в различни части на тялото за здравето

Подуването в различни части на тялото е нещо, което много от нас изпитват от време на време, често поради фактори като временно задържане на течности или леки наранявания. Въпреки това, ако подпухналостта стане често срещано явление, това може да означава основни здравословни проблеми, които изискват внимание. Постоянното подуване може да е признак на дисбаланс в системите на тялото - като хормонални колебания, сърдечни или бъбречни проблеми или дори някои лекарства.

Съдържанието на тази статия се предоставя само за информационни цели и не е предназначено да замести медицински съвети. Потърсете насоки от вашия лекар относно здравето си и медицински състояния.

Подпухналост на очите
Кожата около очите е тънка и деликатна. Понякога хората се сдобиват с подпухнали очи. Това състояние обикновено изчезва от само себе си. Но ако се случва често, ето защо:

1. Консумиране на твърде много сол: може да накара тялото да задържа вода, причинявайки подпухналост. Това е често срещано след яденето на твърде солена храна, особено сутрин. Кожата около очите е по-вероятно да подпухне, което води до „торбички". Вашето тяло естествено ще се отърве от излишната вода и ще намали подпухналостта с течение на времето, обикновено в рамките на няколко часа или повече.
2. Недостатъчен сън: също може да причини подуване под очите, заедно с увиснали клепачи, червени очи и тъмни кръгове. Други признаци включват бледа кожа и увиснала уста.
3. Алергии: могат да доведат до натрупване на течност в синусите и около очите, което води до подуване в пространството под тях.
4. Очна инфекция: в едното или двете очи или клепачите може да причини подуване под очите.
5. Запушени слъзни канали: ако това е налице, около очите може да се натрупа течност, причинявайки подуване под тях.
6. Болест на Грейвс: Това състояние, известно още базедова болест, може да причини промени в тъканта около очите, което води до подуване в зоната под тях.
7. Мононуклеоза: Промените в очите и зрението, включително подуване под очите, могат да показват мононуклеоза, която понякога се нарича „болест на целувката", но може също да се предава чрез кихане и кашляне.

Подуване на долната трета на лицето

Ако брадичката и бузите ви са подпухнали и това не се дължи на естествената ви форма на лицето или на напълняване, може да има някои причини за това.
1. Хипотиреоидизъм: Това се случва, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони за тялото.
2. Синдром на Кушинг: Това се случва, когато надбъбречните жлези произвеждат твърде много хормона кортизол. Хората с този синдром може да напълнеят и да имат подпухнало лице. Други признаци включват мазнини около врата, гърбица, лилави стрии и слаби мускули или кости.
3. Синдром на Сьогрен: Това е дълготрайно състояние, при което имунната система атакува слюнката и слъзните жлези. Това може да накара бузите да изглеждат подпухнали или подути поради подути слюнчени жлези.
4. Лимфаденит: Това е, когато един или повече лимфни възли се подуят поради инфекция наблизо. Ако инфекцията е в главата или шията ви, това може да накара едната или и двете бузи да се подуят.
5. Слюнчени камъни: Това са твърди калциеви отлагания, които се образуват в слюнчените жлези. Те засягат предимно хора между 30 и 60 години, като са по-чести при мъжете.

Подути ръце и пръсти

Понякога ръцете могат да се подуят, когато има твърде много течност в тъканите. Това често се случва по време на бременност или при промяна на температурата.
Когато ръцете се подуят, те може да изглеждат по-големи от обикновено, а кожата може да изглежда подпухнала или лъщяща. Натискането върху кожата може да остави вдлъбнатина. Има някои причини, които могат да причинят подпухнали ръце.

1. Яденето на много солена храна също може да накара ръцете да се подуят, защото солта кара клетките да задържат вода, причинявайки подуване.
2. Някои видове рак и лекарства за химиотерапия също могат да накарат ръцете да се подуят, заедно с краката, глезените, стъпалата и лицето.
3. Бъбреците обикновено филтрират излишната течност от тялото, но ако не работят добре, течността може да се натрупа и да причини подуване.
4. Артритът може да накара ставите да се подуят и да се схванат, особено в ръцете.
5. Понякога проблемите с кръвоносните съдове могат да накарат едната ръка да се подуе.
6. Синдромът на подпухналата ръка може да накара едната ръка да се подуе. Това може да възникне при употреба на лекарства чрез интравенозни инжекции. Когато лекарствата се инжектират многократно на едно място на тялото, това може да увреди кръвоносните съдове или тъканите около тази област, причинявайки натрупване на течност и подуване на ръката.


Подути крака, глезени или стъпала

Някои причини, поради които краката и глезените се подуват, обикновено са безобидни, като стоене или ходене за дълго време. Но ако подуването се появи внезапно или е значително, това може да означава, че нещо не е наред със здравето ви.
1. Сърдечната недостатъчност е често срещана причина за подуване на краката и глезените. Когато сърцето не може да изпомпва добре кръвта, течността се натрупва и причинява подуване, което се нарича оток. Хората със сърдечни проблеми често получават подути крака, глезени и стъпала.
2. Чернодробно заболяване е друга причина. Черният дроб произвежда протеин, наречен албумин, който спира течността да изтича от кръвоносните съдове. Но ако черният дроб е болен, той не произвежда достатъчно албумин, така че течността се натрупва в краката и глезените.
3. Бъбречното заболяване е проблем, защото бъбреците контролират нивата на вода и сол в тялото. Ако са повредени, те не могат да пречистят кръвта или да се отърват от излишната течност, което кара краката и глезените да се подуват.
4. Лимфедемът се случва, когато в тъканите има твърде много течност, тъй като лимфните възли, които помагат за отстраняването на течността, са повредени. Ако възлите в таза са наранени, това може да доведе до събиране на течност в краката.
5. Венозната недостатъчност е, когато вените на краката не работят правилно, така че не могат да изпратят достатъчно кръв обратно към сърцето.
6. Кръвен съсирек в крака също може да доведе до подуване на глезена и крака. Това обикновено се случва от едната страна на крака.

Телата ни често съобщават за дискомфорт, болка или необичайни симптоми, за да ни предупредят, че нещо не е наред. Като слушаме телата си и търсим медицинска помощ, когато е необходимо, може да предприемем проактивни стъпки за поддържане на здравето и благосъстоянието си, потенциално избягвайки по-значителни усложнения по-късно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X