Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват червените петна по краката

Червените петна по краката могат да се появят от време на време или периодично. В някои случаи те изчезват след кратко време, но понякога могат да станат постоянни.

За тяхната поява има няколко причини. Те включват алергични реакции към лекарства, ухапвания от насекоми, проблеми с кръвообращението, псориазис и дерматит.

Въпреки това, ако други симптоми не ги придружават, обикновено няма причина за безпокойство. Но ако има и треска, болка в областта, силен сърбеж или парене, това може да е признак на заболяване, което изисква медицинска помощ.

Някои цветни петна, известни като петехии, са кръгли, точковидни червеникави петна, които се появяват в различни области на тялото, включително краката. Те могат да бъдат причинени от нарушение на съсирването или инфекция.

Може да се дължат на обрив
Обривът може да бъде причинен от топлина, което води до блокиране на потните жлези. Обикновено се появява на големи участъци от кожата, като краката или гърба, или където има гънки, като слабините, подмишниците и шията. В допълнение към червените петна, обикновено има и сърбеж и малко подуване в засегнатата област, когато има обрив.

Атопичен дерматит
Атопичният дерматит, известен също като екзема или атопична екзема, е друга причина, поради която могат да се появят червени петна по краката. Това е кожно заболяване, което освен зачервяване причинява сърбеж и лющене.

Кератоза пиларис
Това е сравнително често срещано, но безвредно състояние. То се дължи на прекомерното производство на кератин - протеин, необходим за епидермиса, както и за ноктите и косата.

Кератоза пиларис се проявява с лезии, които изглеждат като малки подутини или пъпки, както и червени петна по краката, задните части и бузите. Често се среща при хора със склонност към суха кожа или алергични патологии.

Микоза

Може да има и червени петна по краката поради микоза. Този термин се използва за обозначаване на кожни заболявания, причинени от гъбички. Симптомите на микозата са мехури, лющене, сърбеж, обезцветяване или зачервяване.
Микозите включват трихофития, известна още като Tinea corporis. Петната от нея изглеждат като кръгли петна.

Псориазис
Това е хронично автоимунно заболяване. При псориазис тялото прекомерно произвежда кожни клетки. Най-забележимите му симптоми са сърбеж, лющене и червени петна по краката, стъпалата, ръцете или скалпа.

Краста
Това заболяване се причинява от Sarcoptes scabiei - акар, който паразитира по кожата и може да се предаде при директен контакт. Крастата представлява зачервяване, сърбеж, парене, хиперкератотични лезии (удебеляване на кожата) и дори язви, когато човекът ги почеше.

Проблеми с циркулацията
Когато има проблеми с кръвообращението, има някои симптоми в крайниците:
• Червени петна по краката
• Усещане за изтръпване или сърбеж в краката
• Студени или сухи крака

Хронични заболявания
Червените петна по краката понякога са свързани с наличието на някои хронични заболявания като рак на кожата или лупус.

Алергични реакции
Алергичните реакции, дължащи се на ухапвания от насекоми, консумация на някои лекарства или контакт с вещества (алергени), също могат да причинят появата на червени петна по краката.

Какво да направите, ако имате червени петна по краката
Понякога червените петна по краката ви могат да изчезнат сами. Друг път е необходимо лечение или ще трябва да се вземат превантивни мерки.

Прекратете всички лечения, които може да са причинили алергична реакция
Когато се подозира, че червените петна по краката се дължат на реакция към лекарство, е необходимо да се свържете с лекаря и да го информирате за реакцията.


Лечение
При трихофития и други микози лечението, което трябва да се следва, включва използването на перорални или локални противогъбични средства. Това, разбира се, трябва да се прави само ако е предписано от вашия лекар.

Някои петехии, които са инфекциозни по произход, изискват антибиотици.


Когато червените петна по краката се дължат на алергична реакция, първото нещо, което трябва да направите, е да идентифицирате причината (алерген), за да избегнете контакт. След това може да се приложи антихистамин за облекчаване на симптомите.

Нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди
В случаите, когато освен зачервяване на кожата има възпаление, могат да се използват нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Последното се препоръчва в случаи на лупус.
Кремовете за локално приложение могат да помогнат при някои червени петна. Обикновено се използват локални мазила с хидрокортизон. Има обаче и естествени продукти като кремове от алое вера, за които се съобщава в проучвания за успешно справяне с псориазис.

Направете промени в диетата и навиците си
В случаи на проблеми с кръвообращението се препоръчва да направите промени в диетата си, като намалите количеството сол, което консумирате, и увеличите консумацията на витамин С. Освен това трябва да правите умерени и редовни физически упражнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X