Напишете дума/думи за търсене

Какви са рисковите фактори за развитие на лупус?

Лупусът е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува здрави клетки и тъкани в тялото ни по погрешка..
В момента все още няма лек, който да изкорени напълно това заболяване. Освен това има различни видове лупус с много различни характеристики.

• Системен лупус еритематозус: това е най-често срещаният тип и може да бъде тежък или лек. Имунната система атакува клетки и тъкани в различни части на тялото.
• Дискоиден лупус: този тип има ясна цел - кожата. Причинява много неприятни обриви със сърбеж и щипене.
• Субакутен кожен лупус: подобно на предишния, той също засяга кожата, но само ако е изложена на слънце. Мехурите, които образува, са много болезнени.
• Лупус, предизвикан от лекарства: някои медикаменти могат да накарат имунната ни система да се обърне срещу нас. Веднага след като спрем да ги приемаме, проблемът трябва да изчезне.
• Неонатален лупус: това е най-рядко срещаният тип и се среща само при новородени. Появата му може да бъде свързана с определени антитела в майката.

Рискови фактори за лупус

Пол
Един от рисковите фактори за лупус е принадлежността към женския пол. Дамите са по-склонни да го развиват и причината е в половите хормони. Количеството естроген, което е много по-високо при жените, отколкото при мъжете, засяга имунната система, като по този начин засилва развитието на лупус.

Поради тази причина жените, които развиват заболяването, не трябва да приемат контрацептиви. Тези методи за регулиране на цикъла и предотвратяване на бременност имат голямо количество естрогени, които биха го влошили.


Възраст

Възрастта също е друг рисков фактор за лупус. На възраст между 15 и 45 години жените са най-фертилни. Причината отново е естрогенът.

Естрогенът играе роля за плодовитостта на жената, като защитава тялото и го подготвя за евентуална бременност. Първите симптоми на лупус се откриват преди навършване на 18 години.

Раса

По-често от болестта страдат афроамериканци, латиноамериканци, азиатци или индианци.
Когато лупус се развие при хора от гореспоменатите раси, обикновено се появява в ранна възраст и заболяването протича по-тежко.

Семейна история
Последният от рисковите фактори за лупус е фамилната анамнеза. Както при много други заболявания, фактът, че някой в семейството го е имал, увеличава шансовете за развитие в следващите поколения.

Ако има чичо или прадядо в семейството, който е страдал от лупус, има по-голям риск да го получите. Любопитното относно това състояние е, че обикновено не се предава директно от майка към дете.

Лечение
Тъй като лупусът не се лекува, лечението трябва да е насочено към предотвратяване на бъдещи огнища, лечение на симптомите и намаляване на щетите, които болестта може да причини. В зависимост от вида на лупуса пациентът може да страда от артрит, анемия, проблеми с бъбреците, депресия, язви или холестерол.
За да се намалят тези симптоми и проблеми, се използват специфични лекарства, съдържащи хидроксихлорохин и хлорохин.

По този начин могат да се получат следните предимства:

• Намаляване на възпалението и болката
• Предотвратяване на бъдещи огнища
• Подкрепа за имунната система
• Намаляване и предотвратяване на увреждане на ставите
• Балансиране на хормоните

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X