Напишете дума/думи за търсене

Подкаст: Кольо Гилъна го скъсали във ВИТИЗ заради тежкия му мързел

Кольо Гилъна и Анатолий Попов в студиото на "24 часа"

Кольо Гилъна и Анатолий Попов в студиото на "24 часа"

Кольо Гилъна искал да учи във ВИТИЗ, но заради тежкия му мързел не се подготвил с всичко, което се изисквало - научил само едно стихотворение наизуст и го скъсали. Истинското му име е Николай Йорданов, но всички го знаят като Кольо Гилъна - гласът емблема на “Контрол” от първите години на бандата и на “КГБ”. Бунтарските текстове и ексцентричната визия превръщат “Контрол” в пънк легенда на българската сцена.

“Тогава имаше страхотна цензура. Ние имахме убийствения късмет да се появим година преди свалянето на Живков и големите митинги. Протестът не бе само на “Контрол”, всички групи тогава се бунтуваха срещу комунизма - “Ахат”, “Нова генерация”, “Ревю”, Милена…”, разказва Гилъна в подкаста “24 часа от живота”.

Парчета на “Контрол” като “Леле, Како”, “Най-щастливият ден”, “Бий хлапето” са хитове през 90-те, днес звучат като евъргрийни. Гилъна се разделя с групата през 1998 г. и създава “КГБ”, което пък е съкращение от “Кольо Гилъна бенд”, а не съветското “Комитет государственной безопасности” (от руски език - Комитет за държавна сигурност).

“Мечтаех да стана актьор, но преди да стана актьор, в 5-6-и клас започнах с музиката. Мързеше ме да уча инструмент и затова се отдадох само на пеене. Много съм мързелив. В техникума участвах в разни групи, в казармата също и след като се уволних, реших да кандидатствам във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ - б.а.). От мързел нищо не научих, подготвих само стихотворение и ме скъсаха”, разказва с широка усмивка на уста музикантът.

В края на май Гилъна ще отбележи 60 години. “КГБ”, “Ревю” и “Уикеда” ще празнуват с именития рожденик на 12 юни в летния клуб “Строежа” (над стадион “Юнак”). Освен концерта, който ще бъде над 3 часа, Кольо Гилъна е подготвил подарък за всички фенове. На книжния пазар ще се появи първата му книга, която се казва “Извън контрол”.

Какви равносметки си прави на 60 години, кой е бил най-незабравимият му рожден ден, жив ли е българският пънк, какво го изкара извън контрол, и още от интересния разговор с Кольо Гилъна слушайте в подкаста “24 часа от живота” в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи. Ще ни откриете като “24 часа podcast”.

  • Ключови думи:
X