Ракът на панкреаса е една от най-тежките диагнози в медицината – трудно се открива навреме и рядко поддава на лечение. Именно затова новината, че обикновената стевия – добре позната като естествен подсладител – може да играе роля в борбата срещу този коварен рак, предизвика голям интерес.
Учени от Университета в Хирошима откриват, че когато листата на стевия се ферментират с помощта на полезни бактерии, те започват да произвеждат вещество, което силно възпрепятства растежа на ракови клетки в лабораторни условия. Това не е панацея и още сме далеч от готово лекарство, но изследването дава изключително ценна посока за бъдещи терапии.
Как работи чудото на ферментацията
Стевията отдавна е част от нашето ежедневие – в кафето, в диетичните напитки, в продуктите за диабетици. Само че в суров вид тя съдържа вещества, които организмът ни трудно усвоява. Именно тук идва „магията" на пробиотиците.
Японските учени използвали бактерия, подобна на онези, които живеят в киселото мляко – Lactobacillus plantarum. Тя разгражда част от съединенията в листата и ги преобразува в нова форма. Така се образува хлорогенов метил-естер – вещество, което в експерименти показало мощен ефект срещу туморни клетки, но почти не засяга здравите.
С други думи, природата и микробиологията „надграждат" едно растение, за да отключат потенциал, който иначе би останал скрит.
Какво означава това за хората
Важно е да подчертаем: става дума за лабораторни резултати. Още няма доказан лек за хора. Не можем да кажем, че ако утре някой започне да пие чай от ферментирала стевия, ще се излекува от рак. Но има и добрата новина – това е абсолютно безопасно растение, отдавна използвано в храните. А ферментацията е един от най-старите и естествени методи за обогатяване на храната.
Дори и извън онкологичните изследвания, ферментиралата стевия може да се окаже ценна за ежедневното здраве – като антиоксидант, като помощ за чревната флора и като алтернатива на рафинираната захар.
Как да си приготвим ферментирала стевия у дома
Разбира се, японските учени са използвали лабораторни условия, но принципът на ферментацията е достъпен и в домашна среда. Ето една практична рецепта, вдъхновена от традиционните техники за ферментация на билкови чайове:
Необходими продукти:
Шепа сушени листа стевия (може да се намерят в билковите аптеки или онлайн)
500 мл преварена и охладена вода
1–2 супени лъжици кисело мляко с живи бактерии (или пробиотична капсула с Lactobacillus plantarum)
Стъклен буркан с капак
Начин на приготвяне:
Сложете стевията в буркана и залейте с водата.
Добавете млякото или съдържанието на пробиотичната капсула.
Разбъркайте добре, затворете буркана и оставете на стайна температура за 24–48 часа.
Прецедете течността – получава се леко сладък и ароматен ферментирал извлек.
Съхранявайте в хладилник до 3–4 дни.
Как да консумираме:
Като напитка – разредете с вода или студен чай.
Като подсладител – добавете към смути или десерт.
Като тоник – малка чаша дневно, както бихте пили комбуча или кефир.
Научното изследване от Япония не обещава чудеса, но отваря врата към нов подход в онкологията – комбиниране на природни продукти и пробиотици. А за нас, в ежедневието, ферментиралата стевия може да бъде една вкусна и полезна напитка, която носи антиоксиданти, щади кръвната захар и може да обогати чревната флора.
Дори и без да мислим за болести, това е един лесен начин да добавим повече здраве в чашата си.
Коментари (0)
Вашият коментар