Консумацията на каквото и да е количество алкохол повишава риска от деменция по-късно в живота. Това показва ново изследване, което поставя под съмнение предишни научни твърдения, съобщава CNN.
Някои по-ранни изследвания предполагат, че леката консумация на алкохол — например под седем питиета седмично — може да има по-защитен ефект върху мозъка в сравнение с пълното въздържание. Тези проучвания обаче се фокусират върху възрастни хора и не правят разлика между бивши пиещи и хора, които никога не са употребявали алкохол, което потенциално може да изкриви резултатите, посочват авторите на новото изследване.
В новото изследване, публикувано в списанието BMJ Evidence-Based Medicine, учените анализират как определени гени, свързани с употребата на алкохол, влияят върху въздействието на алкохола върху мозъка.
"Генетичните анализи показаха, че дори малки количества алкохол могат да увеличат риска от деменция," казва д-р Аня Топивала, водещ автор на изследването и старши клиничен изследовател в катедрата по психиатрия към Оксфордския университет във Великобритания.
"Това е най-мащабното проучване по темата досега, а съчетаването на наблюдателен анализ и генетични данни беше ключово," допълва тя по имейл.
Методът на генетичен анализ, използван в изследването — наречен Менделова рандомизация — намалява риска от объркващи (спурични) фактори, които биха могли да обяснят връзката между алкохола и деменцията, обяснява Топивала.
Менделовата рандомизация, която групира хората според генетичен код, произволно зададен при раждането, също така намалява вероятността за обратна причинност – например, че процесите на деменция могат да повлияят на поведението на пиене, а не обратното. Освен това позволява да се изчисли натрупаният ефект от алкохолната консумация през целия живот. За разлика от това, наблюдателните проучвания често улавят само моментна снимка на навиците за пиене в средна или напреднала възраст и разчитат на самовъзпоминания на участниците, които може да не са точни.
"Това е доста сложно изследване, което предоставя известни, макар и не окончателни доказателства, че алкохолът вреди на мозъка — независимо от количеството," казва неврологът д-р Ричард Айзаксън, директор на Института за изследване на дегенеративни мозъчни заболявания във Флорида. Айзаксън, който провежда проучвания върху когнитивното подобрение при хора с генетичен риск от болестта на Алцхаймер, не е участвал в новото изследване.
"В моята практика съветваме хората с генетичния вариант APOE4 — най-честия генетичен рисков фактор за Алцхаймер — да не пият изобщо, на базата на наличните доказателства," казва той по имейл.
Въпреки това, за хора с по-нисък генетичен риск от Алцхаймер, ефектът зависи от това кога и как се пие, допълва Айзаксън. Например, две питиета вечер преди лягане на празен стомах няколко поредни вечери имат по-силен негативен ефект върху мозъка, отколкото едно питие няколко пъти седмично по време на ранна вечеря.
Коментари (0)
Вашият коментар