Напишете дума/думи за търсене

Психоневроимунология, или когато мислите лекуват и разболяват

Психоневроимунология. Означава връзка между психиката, нервната и имунната система. И доказва научно това, което предполагаме отдавна, че мислите и емоционалните състояния, които те предизвикват, могат да помогнат на тялото ни да се излекува. Или да го разболеят.

Сами програмираме болестите

„Съществуват десетки видове невропептиди, които изпращат безброй химични послания от мозъка до рецепторите в клетъчните мембрани из цялото тяло”, обяснява неврофармакологът Кандис Пърт. Например известно е, че невропептидите, познати като ендорфини и енкефалини, са продукт на мисловните модели и на физическите упражнения. Така че ако мислим положително и тренираме, увеличаваме шансовете на тялото ни да е здраво или да се подобри значително. „Когато си рисуваме негативни мисловни картини или си повтаряме тревожни послания за болести, катастрофи и провали, ние неизбежно повлияваме, както на телата си, така и на реалността, която създаваме”, обяснява психологът и психотерапевт Силвия Кръстева.

Работен план на позитивно мислене

Много хора изпитват тревога и са в стрес непрекъснато, което подкопава здравето им. Така че първата стъпка към позитивното мислене е признаването пред себе си, че това което изпитваме е тревога или негативно чувство. И тъй като голяма част от тревогите са неоснователни и са просто страх, си помислете дали тази тревога, проблем или ситуация е ваша или е натрапена от роднина или приятел. Ако проблемът е ваш, вижте дали още сега не можете да направите нещо, за да подобрите положението. Понякога и малките стъпки по отношение на дълго отлагани задачи, помагат. Всеки път когато, осъзнаете, че отново мислите за проблема или, че сте започнали да мислите негативно, използвайте нещо, което да ви напомня за първата стъпка, която вече сте направили – това може да е положителен образ, молитва, песен, мантра или нарисувана картина. Ако става въпрос за справяне с болест, отделяйте няколко мига всеки ден, за да си повтаряте изцелителните думи, които може да напишете и залепите някъде, или да визуализирате мечтания изход в главата си.

При всяка стресова ситуация, помислете дали може да я подобрите в момента, и ако не е така, отложете тревогите си за утре. Помислете за нещо, което бихте могли да предприемете в бъдеще, за да подобрите нещата и си поставете задача.

Бъдете благодарни и си простете

Важно е и да бъдете благодарни за това, което имате. Не бъдете в миналото или в бъдещето, а в настоящето и му се наслаждавайте. Погледнете към небето, към дърветата, към децата. Простете си за всички провали, трудности или принуди, които сте преживели. Приемете се такъв, какъвто сте. Последните проучвания сочат, че оптимистичното настроение помага на оперираните пациенти да се възстановят по-бързо и снижава зависимостта им от болкоуспокояващи.

Фокусирайте се върху една проблемна за вас област, на която отдавате много време и енергия. Помислете дали свързвате проблема или болката с: картина, конкретен звук, материя, температура, миризма или вкус, движение. Вижте в ума си как проблемът или болката ще изглеждат, ще се усещат, ще миришат, ще звучат и ще бъдат на вкус, когато се разрешат или бъдат излекувани. Всеки от създадените от вас негативни образи заместете с позитивен и лекуващ. Ако се налага, използвайте и думи - те подсилват подавания от мозъка ви сигнал, например: „Главата ми се изпълва със светлина, тялото ми се загрява. То е здраво.” Ако не опитате, няма как да разберете дали тази нова теория има ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X