Напишете дума/думи за търсене

Микровълновата като помощник във възпитанието

Много родители изпитват смесени чувства към микровълновата печка – от една страна, тя е неизменен помощник, защото може да притопли за секунди ледено ястие, но, от друга, смята се, че вълните й са особено опасни и храната, приготвяна или притопляна в нея, всъщност става рискова за здравето. Днес обаче няма да говорим за плюсовете и минусите на стандартното използване на микровълновата, а ще разкрием нестандартното й приложение във възпитанието.

Теорията всъщност се нарича „микровълновата като инструмент за управление на поведението“ и е хрумка на новозеландския психолог Найджел Лата, представена в книгата му „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“. Според него това е по-модерната версия на броенето до три. Тоест вие използвате не толкова микровълновата, а нейния таймер, който нагласявате на определен период и давате на детето време да изпълни някаква задача или да прекрати лошото поведение, докато таймерът звънне. По тази логика може да използвате и стандартен таймер от типа „за варене на яйца“.

Според психолога използването на таймер е по-добрият вариант от броенето до три, защото при броенето детето разбира, че вие налагате темпото, и може да се опита да ви манипулира или да мрънка, докато при използването на таймер, ако детето се противи, вие прехвърляте отговорността върху микровълновата печка, която ей сега ще звънне. Така в съзнанието на детето тя се превръща в контролиращия елемент, тоест във „врага“. Найджел Лата обяснява, че дори може да казвате на детето от време на време – „остават две минути, остава една минута, остава половин минута“ – за да засилите напрежението, но и за да влезете в ролята на съюзник. Тоест вие заедно с него се борите срещу бързо изтичащото време.

Последствията са най-важни

Найджел Лата подчертава обаче, че номерът с микровълновата може да има реален педагогически ефект единствено ако за детето има последствия. Тоест най-важното е, ако малчуганът не изпълни поставената задача – не спре да пищи, не се извини, не си подреди разпилените играчки, не се облече, не си изпие млякото и т.н. за определеното време и таймерът звънне, след това за него да има реално наказание. Важното е поставеното предварително условие да съответства точно на наказанието. Тоест не го заплашвайте, че ще го изгоните от вкъщи или ще го пребиете от бой, защото децата много бързо ще схванат, че това са просто преувеличени думи, които използвате, когато сте ядосани.

Напротив – ограничете се до реално изпълними неща

например ако играчките, разхвърляни по пода, не бъдат прибрани, докато иззвъни таймерът, те ще бъдат скрити за няколко дни или направо конфискувани и подарени на друго дете. Психологът подчертава, че ако определите наказание и след това не го наложите или го промените, тогава ще дадете на детето точно обратния урок – че може да прави каквото иска и стига да е достатъчно инатливо, накрая вие ще отстъпите. Затова никакво отстъпване – давайте заплахи, които реално може да изпълните, и го направете без колебание при иззвъняването. Тайната според Найджел Лата е нито да викате през това време, нито да се ядосвате – казвате условието със спокоен тон, навивате таймера и след това стоите безучастни все едно нямате нищо общо, а лошата микровълнова е тази, която приближава времето до наказанието.

Той даже съветва родители с по-инатливи деца, които пищят неистово при първите прилагания на метода, да им казват: „Не се сърди на мен, сърди се на микровълновата. Иди да й кажеш на нея да отброява по-бавно времето!“ Така малкият инат ще разбере, че няма измъкване.

Очаквайте влошаване

Психологът предупреждава, че при първите опити на изпробване на „микровълновата като инструмент за управление на поведението“ може да се очаква много силно влошаване на държанието на детето. Тоест ако досега е ревало, когато сте го карали да събира играчките си, бъдете готови за истерия, когато включите таймера. Психологът ни успокоява, че това е съвсем нормална реакция и че просто е силна съпротива от страна на детето към нов тип ограничение. Но ако удържите фронта и не се поддадете на манипулацията, Найджел Лата обещава много бързо подобряване. Обяснява го с това, че когато индивид се сблъска с нова ограда на място, където не е имало преди, той неизменно ще се опита да я разклати силно, да види дали не се маха, за да върне нещата към познатата ситуация. Ако оградата обаче е здрава и не помръдва, бързо ще осъзнае, че няма смисъл да се противи и ще свикне с нея.

Така че пускайте микровълновата и бъдете търпеливи!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X