Напишете дума/думи за търсене

Идеи за малък спретнат офис у дома (галерия)

Няма нищо по-лесно от това да работите от вкъщи. Нищо не пречи да го направите, ако естеството на заниманието ви го позволява. Има си предимства. Няма я суматохата в офиса, няма го напрежението на сутрешния трафик на път към него и привечер в обратна посока. Телефонът е само един и обикновено си мълчи.

Има и недостатъци. Домът може да е крайно негостоприемен за работните ви ангажименти. В него е възможно да се свърши и всичко, и нищо. Достатъчно е само да объркате конците на програмата си между пускането на пералнята и прахосмукачката, грижите за семейството, готвенето, пазаруването и задачите, които имате да свършите в работен план.

Много лесно е да смените предназначението на дивана от място за почивка в мек работен стол. Но също толкова лесно е да се отпуснете за 2 минути в него и да проспите половината светла част от денонощието. Същото се отнася и за кухненската маса. На нея може да разпънете чертеж, но и да го намажете с лютеница заедно с филията.

Работата изисква жертви не само в офиса, но и у дома. Нужно й е място. При това специално.

Не ви трябва отделна стая, за да може да работите. Ясно е обаче, че не става да се настаните в която и да е вкъщи. Може килимът и чаршафите в спалнята да са в тон с пурпурните й стени и това да не пречи на съня ви, но този цвят надали ще е приятен за окото, докато работите. Нужна ви е преди всичко светлина и спокойни за окото окраски в помещението. Близо до прозореца в дневната е подходящо място. Разположете монитора на компютъра или лаптопа с гръб към светлината и придърпайте удобен стол.

С него не бива да правите компромис. Ако имате няколко часа на разположение за интензивна работа, едва ли тялото ви ще се чувства комфортно върху обикновена табуретка. Добре е да има на какво да се облегнете.

Стандартните офис мебели надали ще се разберат с преобладаващия стил на интериора в къщата ви. Колкото и да се изкушавате да оборудвате дома си с красиво бюро и шкафове с чекмеджета по каталог, по добре заложете на практичното. На папките с документите няма да им е неприятно да отседнат зад вратите на секцията в хола, а бюрото не е нужно да е с размерите на трапезната ви маса.

Осигурете си място за маневри. Едва ли ще ви е удобно, ако всеки път щом станете от работното си място се блъскате в саксията на фикуса. Преместете я. Освободете си терен, така че да може да направите поне няколко крачки около домашния си офис без да се препъвате в нищо. Повече въздух - повече спокойствие - по-голяма ефективност.

Не пренебрегвайте декоративните елементи. Но и не се затрупвайте с тях. Цвете в саксия в работното пространство няма да ви навреди. Нито рамка със снимка или картина на стената до вас. Стига да подхождат на останалата част от украсата в дома ви. Все пак, офисът ви трябва да комуникира тихо с него, не да му крещи.

Когато мястото не достига

Това понякога може да се окаже сериозен проблем. Особено, ако спалнята е една и малка, а дневната е помещение с универсално предназначение, в това число кухня. Работното ви място все някъде трябва да се разположи, но не може да му отделите повече от един среден по размер гардероб.

Ако успеете да намерите алтернатива за преместване на дрехите, спокойно може да скриете офиса си в него. Кой да предположи, че такова натясно може да се събере всичко, което ви е необходимо. Вярно, въздухът на отвореното помещение може да ви липсва, но и тази несправедливост може да поправите с огледало. Така визуално ще заблудите сетивата, че имате прозорец и оптически ще разширите пространството.

Не забравяйте обаче светлината. В случай, че гардеробът е далеч от прозореца, осигурете си лампа.

Нишата в коридора или стаята също са добро място за вграждане на офис. А с врати тип хармоника може лесно да го изолирате от погледа си, когато си „тръгвате” от работа.

Ако живеете в къща, сигурно разполагате с повече пространствени възможности. Или може би не. Имате ли обаче таванско помещение, няма нужда да мислите твърде много. Освободете го от ненужното, почистете го добре и настанете офиса си там.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X