Напишете дума/думи за търсене

Падълбордингът завладя моретата

SUP бординг освен че набра голяма популярност по цял свят, е по-лесен от карането на сърф. Забавно е да обикаляш по речни, езерни и морски води, качен на дъска, от която трудно се пада. Хубавото е, че ако решите да станете такъв „морски капитан”, няма да са ви нужни вятър и вълни. И тихото време върши работа.

И за вълни и за езера

Възхищаваме се на сърфистите, но като погледнем извисяващите се огромни вълни над тях и високата скорост, която развиват, често се отказваме дори от идеята да стъпим на иначе красивия сърф. Но SUP бордингът (Stand Up Paddle boarding) е друго нещо. Него може да си го тренираме и в езерни води, където няма и най-малка вълничка. На дъската могат да се качат от дребосъци до носители на дълбоки бръчки. Някои карат сами, други си канят компания – дете, куче, кой каквото си има.

Преди да се потопите в тези мокри емоции, погледнете къде се намира въженцето, направено специално, за да не загубите дъската при падане във водата. То завършва с ластик, който се поставя около глезена или при коляното. Така че първоначално връзката ви със SUP-а може да е физическа, но опитате ли веднъж-дваж, гарантирано ще стане и емоционална.

Супер упражнение за баланс

Слагате дъската във водата, качвате се на нея, като краката трябва да са успоредни на носа и гребането, и готово. Е, преди това от сърф училището, от което сте взели дъската, са ви настроили греблото на дължината, необходима за вашия ръст. Греблата имат варио за корекция. „За човек висок 180, греблото трябва да е с дължина от около 180 см. А бордовете са спортни - за състезания, за вълни, за разходка. За начинаещи най-подходящи са тези за разходка. Дължината им средно е 2-2.50 м., а ширината им е около 80 см - достатъчно, за да стоите стабилно и да балансирате без да цопнете във водата. Бордовете за каране при вълни са по-къси”, обяснява инструкторът по уиндсърф в Равда Христо Христов. Остава да направим и малко уточнение за това как да държите греблото и може да яхвате борда. Инструкторите обясняват, че двете ръце трябва да го държат на такова разстояние, че когато вдигнете греблото над главата си със свити ръце, ъгълът който се образува при лактите трябва да е точно 90 градуса.

Намаляване на скоростта

Ако не ви се гребе до припадък по огледално плоската морска повърхност, си изберете местенце, където има бързички вълни и достатъчни дози вятър за сърфиране. Греблото ще ви помогне да поддържате по-добра стабилност върху борда. А когато скоростта при спускането на гребена на вълната ви дойде непоносима, пуснете греблото във водата, все едно я задирате. Така ще намалите ускорението. Започнете ли да губите баланс или пък ако краката ви омалеят от леко приклекналата поза, застанете на колене и продължете гребането така. Напуснат ли ви съвсем силите – полегнете по гръб и се оставете вълните да ви носят.

Малко история

Местните хавайски жители се радвали на този спорт - прародител на сърфа, още през далечната 1960-а. Е, тогава дъските и греблата били дървени и по-тежки, но носели същото разхлаждащо удоволствие. В наше време, SUP бордингът става масов преди десетина години. С подходящи неопренови облекла, които се предлагат специално за спортуващите, SUP бордингът може да се практикува и в по-хладните месеци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X