Напишете дума/думи за търсене

Не е задължително да боли, за да е симптом

Сърби ли ви носът? Не е на добре. Така казват хората. Според тях съдбата има нещо за казване и е избрала именно носа, за да си каже думата под формата на сърбеж. Ще имаш неприятности, може да получиш плесница... Ако те сърби главата, ще те наклеветят, ако са ушите, подготви се за новини за бебе, а ако те сърби навсякъде, внимавай за големи неприятности!

Е, хайде стига, повече от ясно e, че сърбежът по цялото тяло въобще не е добра новина. Но в повечето случаи няма нищо общо със суеверията, а със здравето.

Тялото говори на много езици. Може да борави с цветовете на тъмните кръгове около очите и с петната по ръцете. Гъделичка с фина четка надълбоко в ухото или облива лицето с огнена топлина. Ако се чувствате като в чужда държава, когато разговаряте с тялото си, не е нужно да се записвате на езиков курс. Не се поддавайте и на хипохондрията, но сменете честотата и уловете малките сигнали, които тялото излъчва.

Сърбящ нос
Неприятно е и често продължително, обикновено отвън. Може да се дължи на много неща. На рязка промяна в околната температура, ако излезете от много топла баня в хладна стая например, или на дехидратация на кожата. Ежедневното поемане на достатъчно количество течности е важно за влажността и еластичността на кожата. Ползването на лек крем също може да облекчи състоянието. Но бъдете внимателни със силните аромати в козметиката, може да влошат положението. Сърбящият нос може да се дължи и на алергична реакция. Потърсете съвет от специалист, ако състоянието упорства продължително. Обикновен антихистаминов гел може да ви облекчи, докато стигнете до лекарската врата.

Тъмни петна по кожата на ръцете
Нямат нищо общо с белезите от изгаряне от мазнина, докато готвите, или с остаряване на кожата. Последното може да е фактор, но не е единствен. Кафеникавите петна по кожата не болят и обикновено не причиняват особен дискомфорт, освен че са силно смущаващи за всяка жена. Може да се дължат на прекомерното излагане на слънце без защитен крем, сухота на кожата. В зависимост от вида и големината им може да се дължат и на гъбички. Малките люспички по кожата се образуват, когато тялото страда от липса на витамини – обикновено А или D.

Червенина по лицето или дланите
Ако често чувствате лицето си да гори, то едва ли е от свенливост или прекалена консумация на лютиви подправки. Пък и сте далече от възрастта за менопауза. Вероятно е състоянието да е свързано с проблем с функционирането на щитовидната жлеза или кръвното налягане, но не бързайте да си поставяте сериозни диагнози, това е работа на вашия лекар. Понякога червенината и топлината по лицето може да се дължат на странично действие на приет медикамент, наднормено тегло или алергия. Ако забележите упорита червенина по вътрешната страна на дланите си, първо се уверете, че торбичката, която сте носили допреди малко, не оцветява в розово-червено. След като елиминирате тази възможност, имайте едно наум за черния си дроб и споделете с доктора.

Трепкащо око
И за това поверията имат какво да кажат. Тълкуванията са много и засягат куп проблеми или радости, които евентуално ви грозят. От чисто физиологична гледна точка трепкащото око е неконтролируем спазъм на мускулите на клепача. Обикновено е на горния и може да продължи за кратко или доста продължително време. Често се дължи на умора или натоварване на очите пред компютър, телевизор. Недиагностицираното далекогледството или астигматизъм също може да е сред причините за играещото око. Не са малко случаите, в които то е само повод за посещение при офталмолог, а резултатът е очила. Стресът също може да е сред причинителите на спазмите.

Тъмните кръгове около очите
Най-лесно е за тях да бъдат обвинени преумората и недоспиването. И с право. Виновниците за тъмните сенки обаче съвсем не се ограничават до тях. Намесват се възрастта, наследствената обремененост, тютюнопушенето, дори твърде честото третиране на тази чувствителна зона с козметични препарати. Вероятно е обаче кръговете да се дължат и на по-сериозен проблем със здравето като анемия. Почистете добре грима си и се консултирайте с лекар. Отстраняването на макияжа не е шега, цветът на кръговете под очите може да е от помощ за правилната диагноза - дали проблемът засяга жлъчката, бъбреците или сърцето.

Сърбеж в ухото
Едва ли има нещо по досадно и мъчително от това. Може и някой да ви мисли или да говори за вас. По вероятно е да става дума обаче за механично дразнене на кожата в ушния канал или да е причинено от продължително стоене със слушалки или разговаряне по телефон, реакция към прахови частици или химикали. Възможно е да имате и по-сериозен проблем - инфекция. Ако оплакванията се проточат във времето, не отлагайте визитата при специалист УНГ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X