Напишете дума/думи за търсене

Виното като естествен антибиотик

Бургундско вино

„Моето любимо вино е от червения сорт грозде пино ноар, което идва от Бургундия. В този сорт се съдържа най-много естествен антибиотик. Той е най-елегантното и фино вино за мен. Може да се поднесе към патешко магре, маринован или запечен гъши дроб или пастет, както и с агнешко”, казва Емилиан Манолов, мениджър на столичен ресторант, когото помолихме да ни запознае с любимите сортове вина на французите. Червените вина от Бургундия са гъсти и плътни, с богат и изразителен вкус. Затова са подходяща компания за червено месо, дивечово (яребиче, заешко, глиганско) и месни яхнии.

Бялото вино, което се произвежда в Бургундия, е от сорта шардоне. Прекрасен пример е Chablis от местността Шабли. В този район са магьосници и на пенливите вина „Креман де Бургун”, които местните обичат да си пийват. Направени са от 100 % шардоне или малко алиготе (ценен бял сорт грозде). Пие се като аператив и подхожда към зелена салата.

      Леки вина от Бордо

С изключение на най-първокласните вина от категорията „Grand Cru” (отново винопроизводствен регион), червените вина от района на Бордо са леки и подходящи за комбинация с птиче месо, вътрешности и леки яхнии. Белите десертни вина „Sauternes” са идеални към ястия от охлюви, птици и риба, гарнирана със сметанов сос. Сортовете грозде, които се отглеждат в този район, са мерло и шардоне.

Елзас ражда гевюрцтраминер

Сортовете, характерни за този район, са мускат, ризлинг, гевюрцтраминер и пино гри. Силата на елзасците са вината направени от ризлинг и гевюрцтраминер. Малко по-сладки са, но силно ароматни. Поднасят се със синьо сирене и гъши дроб.

Шампанско „Дон периньон”

Истината е, че французите си пийват шампанско при всякакви поводи и по всяко време. Това е вино направено в зоната на Шампан от сортовете шардоне, пино ноар и пино мюние. „Дон периньон” е 100 % шардоне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X