Напишете дума/думи за търсене

Тънкости при избора на вино

Подборът и консумацията на вино са изкуство, което се учи години на ред. Но ако нямате толкова време, а искате да се насладите на божествената напитка пълноценно, може да усвоите няколко лесни правила, които ще ви предпазят от фундаментални грешки.

Класификация на вината

По своя състав вината се делят на два вида: сортови – направени от един сорт грозде, който по правило се указва в названието на виното – например, мерло, сира, каберне, мавруд и т.н.; купажни – съчетават няколко сорта грозде. Те имат по-сложен вкус, а при различна температура доминират едни или други нотки. Тези вина се разкриват постепенно, богати са на различни оттенъци.

При обикновените вина няма дълъг процес на отлежаване – производството им отнема между 3 месеца и 1 година. За отлежалите вина минималният срок на производство е 1.5 години, но за всеки сорт има уникална технология. Колекционерските вина представляват отлежали вина, които след всички етапи на производството се разливат в бутилки и се оставят в тях още не по-малко от 3 години. Идеалните срок на отлежаване е 10 – 15 години, но има и вина, които могат да се съхраняват в продължение на 20 и дори на 40 години.

Какво означават надписите на етикета

Vino de pasas – испанско вино от сушено грозде.

Vino de cosecha propria – вино, произведено от собственици на лозя.

Erzeugerabfullung – вино от производител; тоест, би трябвало да е гаранция за качеството на напитката.

Vieilli en fut de chene или Eleve en futs de chene – вино, отлежало в дъбови бъчви.

Tinto – просто червено вино на испански.

Vendimia Tardia или Late harvest – вино от късна реколта грозде.

Spatlese – сорт скъпо немско вино от късна реколта с аромат на зрели плодове.

Reserva – испански термин за реколта вина. Обикновено става дума за вино, отлежавало не по-малко от три години, поне една от които в дъбови бъчви.

Abboccato – леко сладко вино.

Beerenauslese – вино, направено от презряло грозде с меден вкус.

Cru Classe – френско термин за много качествено вино.

Primeur – младо вино.

Съвети при избор на вино

При повечето сортови вина утайката на дъното говори за нарушение в технологията на производството или правилата за съхранение. Но има някои видове, при които утайката е напълно допустима – това са купажните вина с период на отлежаване над 3 години.

Не се ориентирайте по цената – тя не винаги е залог за добро качество и елитен вкус. Освен това у нас често се слагат високи цени на евтини вносни вина, подходящи в най-добрия случай за готвене.

На етикетите на много вина е отбелязано, че съдържат сулфити. Това е напълно безобидна добавка, природен консервант (диоксид на сярата), който съхранява вкусовите качества на виното и го защитава от бактерии. Впрочем сяра са използвали при производството на вино още древните римляни.

Не купувайте вина, на етикетите на които не е указано точно от какви сортове грозде са направени. Най-добре не рискувайте с формулата „от най-добри сортове”.

Имайте предвид, че отлежаването съвсем не е гаранция за високо качество и вкус. С годините по-добри стават само най-добрите реколти и колекционерските вина, а останалите просто се превръщат в оцет. Белите и розетата са най-добри в „млада възраст”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X