Напишете дума/думи за търсене

Имах брак №1. После ти се появи

Едва ли има жена, която не е отправяла празен тийнейджърски поглед в тавана и не си е представяла сватбата, роклята, брака и щастието, с което е облицован романтичният й дом. С бяла фасада, безкраен кухненски плот и гледка към езеро. Да не забравяме закуската в леглото, поднесена от любимия човек, и веселия детски смях в задния двор.

„Събуди се, принцесо! Меденият месец свърши. Какво да облека за работа?”

Хей, това си е моята приказка, аз я разказвам по друг начин. Кой всъщност си ти и какво си направил с принца, за когото се омъжих? Какво се е случило след „И заживяхме щастливо”?

Случил се е бракът, а с него и промяната. Променят се декорите, темата на диалозите, сценичните костюми. А с тях неизбежно се променят и нравите на главните герои. Нека си го кажем направо– понякога бракът прилича на швейцарско сирене – по-голямата му част са дупки, а останалата намирисва.

Кой от двамата се променя?

Разбира се, Той! Изведнъж Той се появи на дивана пред телевизора, с разрошена коса и с брадясало лице в хладилника, с часове и с вестник в тоалетната, с чорапите в средата на стаята, с безкрайните срещи до късно по работа, по приятели и по дяволите. Мивката все още е запушена, боклукът стои пред вечно скърцащата проклета врата.

Разбира се, Тя! Изведнъж и Тя се появи. Не се конти пред огледалото, не разнася ухания на парфюм по бельо из къщата, а поднася закуска с престилка. Ангелският й ореол се е превърнал в генералски нашивки, а дупето й заема все по-голяма част от футболния терен на телевизора. Да не говорим, че ръце й са почти през цялото време в гумени ръкавици или заплашително поставени на хълбоците.

Как да застраховаме брака си от другите нас

Разрешете си да разговаряте открито. Поемете тържествен обет към истината. Колкото и болезнена да е понякога, тя е неизбежна и неприлично гола. Дори да я спестявате, да я заобикаляте и да я криете, рано или късно тя намира хитроумен начин да атакува от засада. Природата й е войнствена и силно нарцистична. Обезоръжете я с обилно количество любов.

Планирайте брака си в аванс, още преди да ви е завъртял главата в луда въртележка. Смесете картите на кариерите си с тези на родителството, изненадите, задълженията и личното пространство и ги раздайте смело и по равно. Никой не може да ви гарантира, че ще ви се падне печеливша карта, но пък и бракът не е игра за соло победители, важно е отборното класиране.

Спорете конструктивно и по правилата. Първо ги формулирайте по взаимно съгласие, а след това си обещайте да се придържате към тях. Не „наказвайте” хитруването с натоварване на пантите на входната врата. Пестете гласните си струни и никога не пускайте спора да ви връхлети и в спалнята. Мушнете се на топло под завивките, а пък на сутринта може и да не ви се спори толкова.

Бъдете финансови реалисти. 1 плюс 1 е равно на 2. Край на уравнението. Проста брачна математика за начинаещи. Дори и да мечтаете за друго решение на тази задача, не очаквайте да падне от небето. Работете за това, а с времето може да откриете и теорията на вероятностите. Тя е за напреднали.

Имайте вяра. Не, не брачна вярност – тя е въпрос на избор. Имайте вяра в собствените си съпружески възможности. Усилията ви никога няма да бъдат достатъчни, но това не означава да не полагате старание и да не се надявате.

Няма рецепта за успешен брак. Дори и този на родителите ви да изглежда като идеален или пък е пълна катастрофа, не забравяйте, че вие там сте само зрител. Свалете маските, грима и сценичните костюми и се опитайте да минавате с лекота през семейното съжителство напук на статистиката, че 65% от браковете не завършват с хепиенд.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X