Напишете дума/думи за търсене

Джогинг при нулеви градуси

Ако сте от хората, които са свикнали да тренират и да тичат всяка сутрин, то дори студеното време навън няма да ви попречи. Как обаче да направим така, че да намалим усещането за студ и да предотвратим евентуална настинка. Предлагаме ви практични съвети за ползотворна тренировка.

Най-напред се уверете, че сте достатъчно мотивирани. Това е ключът към успеха. Добре е да си поставите определена цел и разстояние, което да изминете. Така след края на тренировката не само ще сте изминали необходимите километри, но и ще бъдете изключително доволни от себе си.

Много важно е също винаги да загрявате преди сутрешния крос. Отделяйте по около 10-15 минути, за да ходите и правите различни упражнения. Постепенно ще започнете да усещате как тялото ви се затопля и съвсем ще забравите, че температурите са минусови.

Загряването ще отпусне мускулите и ставите ви, което ще намали риска от нежелани травми и навяхвания. От значение е и внимателно да изберете маршрута си. Тичайте там, където сте сигурни, че снегът е изчистен и не е мокро или заледено (даваме този съвет в аванс и заради прогнозите, че снегът ще падне на 19 октомври). Ако минете през по-дълбок сняг, краката ще ви се намокрят, което може да ви донесе неприятности. След като направите необходимата подготовка, сте готови да покорите нови върхове и да счупите стари лични рекорди.

Внимателно избирайте дрехите си. Това, че навън е много студено, съвсем не означава, че трябва да се "навличате". Важно е да изберете облекло, което едновременно ще поддържа тялото топло, но не прекалено, ще го предпази от ледения вятър, но и ще позволява на кожата ви да диша. Препоръчително е да носите тениска, по-дебела блуза, анцуг или по-плътен клин. Обуйте добре краката си. Повечето бегачи предпочитат да носят маратонки с по-малко мембрана, за да не губят лесно топлина.

Внимавайте и как дишате. Скоро след началото на тренировката въздухът ви не стига и несъзнателно започвате да дишате през устата. Студеният въздух обаче атакува гърлото ви, а това ще ви донесе настинка. Затова винаги се стремете да дишате през носа, колкото и да ви е трудно. Независимо колко е студено навън, не ви препоръчваме да носите шал, защото той може да ви направи лоша шега. Скоро след началото на тренировката той ще се намокри заради учестеното дишане и овлажняване на въздуха.

Освен това вие неусетно вдишвате власинки от него.

Друг неприятен факт е, че веднага след като започнете да тичате, усещате как ушите ви замръзват и болят ужасно. Ако смятате, носенето на шапка прекалено или просто не ви е удобно, то поне носете лента и ушанки. В последно време те са много модерни, а и са удобни. Така, освен че ще бъдете в крак с времето, няма да ви бъде студено.

Ако случайно сте от тези, които предпочитат да бягат вечер, добре е да носите т.нар. челник. Въпреки че се предполага да го сложите на главата, по-добре го дръжте в ръката си. В противен случай рискувате да ослепите минувачите срещу вас, което никак не е приятно. Обикновено джобно фенерче може да свърши същата работа.

Накрая, след като завършите тренировката, се приберете веднага вкъщи. В този момент тялото е много затоплено, затова, ако не се върнете веднага на топло, поне не спирайте да се движите. В противен случай рискувате да си докарате сериозна настинка.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X