Напишете дума/думи за търсене

Време е да се погрижим за стъпалата

През лятото даваме на краката ни да дишат, да са свободни, а през студените месеци ги затваряме в обувки и ботуши. Понякога ги притискаме, излагаме ги на студ, друг път ги претопляме. Редно е да им обърнем повече внимание в този сезон.

Как да избегнем венозен застой
На краката ни сигурно не им е много добре да са със зимни обувки всеки ден в офиса за 8 часа. Така те се запарват и кожата не може да диша нормално. След това пък излизаме навън и ги подлагаме на охлаждане. Така нарушаваме кръвообращението им и кожата на краката ни става по-груба, лесно раздразнима, склонна към възпаление и гъбични инфекции. А липсата на движение, високата температура и тесните ботуши, предизвикват венозен застой. Затова е най-добре на всеки два часа да се раздвижваме, да повдигнем краката високо върху стол или бюро, или да правим следното упражнение десетина пъти: повдигане на пръсти и връщане в изходна позиция.

Ако изпитваме болки в стъпалата е редно да отскочим до ортопеда, за да ни препоръча подходящи стелки. Имаме ли мазоли от тесни обувки – първо трябва да изхвърлим обувките и след това да си вземем възглавнички или ивици от гел, от специализиран магазин. Те се залепват от вътрешната страна на обувките и намаляват натоварването върху болния участък.

При премръзване – топла баня
Със сигурност има дни, в които трябва да изминем големи разстояния в студа, дори и с мокри крака. Ако сме премръзнали, вечер е задължително да си направим топла баня за краката. Ако във водата добавим етерично масло от хвойна, ефектът се повишава заради стимулираното оросяване. Добре действа и контрастна вана с морска сол или смрадлика.

Важен факт е, че кожата на стъпалата е лишена от мастни клетки и е суха. Оттук идва и необходимостта от всекидневна хидратация със специални кремове за крака. Но тя трябва да се прави вечер - след баня и преди лягане, като след поставяне на крема се обуват памучни чорапи. След баня и процедури е редно да изсушим краката си добре, за да не създадем условия за гъбични инфекции. Затова след измиване може да използваме пудра от 50 г талк, 15 г стипца на прах, 5 г борна киселина и 5 г салицилова киселина. А за да премахнем мъртвите клетки от краката нека веднъж седмично ги обтриваме с ексфолиращ крем.

Задължителен масаж
За да са в добро здраве, ходилата ни имат нужда от масаж, който да продължава към прасеца. И е най-добре това да се случва с масажен крем или с растително масло. Масажирайки акупунктурните точки, които се намират там, и които са свързани с всички органи, все едно правим масаж на цялото тяло. Що се отнася до педикюра – важно е да го поддържаме редовно и да не забравяме да нанасяме основа за лак, за да предпазим ноктите от пожълтяване. Чорапите и чорапогащниците също са от значение при грижата за краката. За да диша кожата ни, нека те са от памук, коприна или вълна. А когато избираме ботуши, е редно да се подсетим, че пристягането в областта на прасеца предизвиква разширени вени.

Важно
Ако от студа ноктите на краката ни се цепят и разслояват, е редно да засилим приема на биотин (витамин Н), който се съдържа в млякото, черния дроб и соевите зърна. Той благоприятства образуването на кератин и ноктите стават по-здрави и устойчиви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X