Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Иван Манчев шеф е съпругата му

Няколко пъти отлагаме снимките у шеф Манчев – или е зает с двата си софийски ресторанта и един на морето, или е ангажиран с друга фотосесия. Снима поредните “Кошмари в кухнята” – риалити формата, в който готвачът спасява закъсали ресторанти заради недобре организирана и поддържана кухня. Ние обаче искаме да видим кухнята в дома на всепризнатия готвач – не от обикновено любопитство, а защото тя е нова и модерна, както и целият интериор на семейния апартамент.

Още с влизането най-известният наш готвач бързо ни разкрива “голямата си тайна” – в неговата собствена кухня шеф е съпругата му Марина. Без никакъв свян големият майстор на гурме изкуството признава, че у дома той не е царят на готвенето, напротив. Жена му изцяло е поела нелеката задача по изхранването на четиричленното семейство. “Всяка вечер се събираме край масата вкъщи задължително с домашно приготвено меню – казва чаровната Марина. – Ето, вчера им правих “Бьоф”, те много го обичат.” “Бьоф Строганов” е сериозно ястие от руската кухня, но само звучи много претенциозно, прави се лесно и става вкусно – с нарязано на лентички телешко, сметана, кисели краставички и т.н. Марина сама се е учила на готварство от книги с рецепти и покрай съпруга си, разбира се, с когото се запознават, когато и двамата работят в бившия хотел “Кемпински”. Но той не я е обучавал специално. Постепенно усетил, че тя се справя все по-добре, и напълно є се доверява. В дома на Манчеви няма забранени храни, нито пък маниакално залитане по здравословно хранене, органик и др. Важното е да е вкусно, с добри продукти и направено от мама. Самият Манчев е най-заситен именно от гозбите на Марина, от любимите му от детството български ястия – сърми, кисело зеле, боб в гърне. Той е привърженик на възможно най-простото и добре направено меню, в което най-важното са продуктите – ако те не са качествени, всичко останало е напразно. И още един ценен съвет отправя шеф Манчев към всички – когато искате да се представите добре пред гости, правете това, в което сте уверени и често хапвате сами. От опита си в “Черешката на тортата” се е убедил колко е погрешно някой, невкусил авокадо, да прави гуакамоле или пък за пръв път да готви сьомга и т.н.

Макар и да не е шефът в новата си кухня, Иван Манчев не оставя съвсем нещата без контрол – настоява да не се вижда и троха по плота от черен камък, да се забърсва и прибира след всяко действие. С други думи, никакви “кошмари” не се допускат в личното му готварско пространство. Е, може би, защото още всичко е много ново, уточнява той с характерната си усмивка.

А кухнята наистина заслужава овации и добро отношение. Тя е сърцето на изцяло обновения апартамент. За няколко месеца всичко старо в него е премахнато – подови настилки, боя, инсталации. Но преди всичко сериозна промяна претърпява разпределението на жилището. Целият тежък ремонт всъщност се прави, за да се постигне още една спалня. Двете деца, момче и момиче, отначало са в една стая. Първо синът е сам, след раждането на дъщеричката Виктория се добавя кошара, легло, още играчки, бюро. “Като пачуърк се пришиваха нови мебели и какво ли не, докато стана твърде тясно и неудобно за децата, а и те пораснаха”, обяснява Марина. Тогава на помощ идва голямото преустройство.

Арх. Колев е известен с умението си да прекроява пространството и да “разширява” тесни жилища. С помощта на геометрията и добрата архитектурна логика той измисля модули и решения, които подсилват така нужната функционалност в дома. Но всичко се случва винаги с голямо внимание към естетиката. Новата спалня за родителите е получена, като е отнета площ от хола, първоначално с г-образна форма. Вместо със стена обаче отвоюваната стая се прегражда с корпусна композиция от пода до тавана – няколко вертикални модула се редуват със стъклени ивици, през които навлиза дневна светлина от прозорците на останалата холна част. Така родителската спалня е не само по-светла, но и някак “диша” свободно. От другата страна в дневната зона тази композиция играе ролята на лека библиотека.

интериор арх. ПЕТКО КОЛЕВ

текст ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА снимки АСЕН БАЛАБАНОВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X