Напишете дума/думи за търсене

Саня Армутлиева: Децата ме учат на смирение

Зад кулисите на X Factor сме, правим фотосесия за списанието, а напрежението лази с шумни крачки навсякъде. Предстои живото предаване... Саня излъчва адреналин и нетърпение, усмихва се (повече, отколкото очаквах) и прегръща едно след друго всичките си „деца“. „Онзи ден в магазина ме спира една жена – започва да им разказва тя, – и ми казва: „Ама вие сте по-симпатична, отколкото на екрана.“ Е, какво повече да ви разказвам за тази среща. Прочетете сами останалото.

Саня, вие сте в една отговорна и деликатна роля на ментор на млади хора. Бидейки артисти, вероятно тези деца носят по-фина чувствителност от всички други. Кое ви кара да се чувствате готова за такава роля?

Осъзнавам отговорността на всички, които се занимават с млади хора, особено когато те са в тийнейджърска или близка до тази възраст и още повече когато са с артистични натури. Родител съм на две момичета на 15- и 13-годишна възраст и знам, че не просто всяка дума и начинът, по който им я казвам, а и всичко, което стои между думите, е важно и провокира една или друга реакция. Моята роля като ментор е да помогна на тези талантливи деца да открият най-силните си страни, да повярват в себе си и да излязат на голямата сцена със самочувствие и без страх. Сама знам колко е важно да има някой, който вярва в теб и който стои безотказно зад гърба ти. Вече три сезона съм ментор и имам усещането, че у всеки от тях успявам да изградя отношения на обич и доверие, така че всеки да постигне максимума, на който е способен.

Имате ли контакт с някои от отхвърлените участници? Какво сте казвали или бихте казали на тях и на родителите им?

Всички, които са стигнали до финалните концерти, не може да се считат за отхвърлени, напротив. Самото стигане д там е огромен успех. Поддържам отношения с голяма част от момчетата и момичетата, на които съм била ментор, а с някои от тях и работя. Вярвам, че ако за някого музиката е по-важна от всичко, не бива да се отказва от нея, без значение докъде е стигнал на големите концерти. Трябва обаче и да направи съзнателен избор дали в нейно име е готов да приеме реалностите на малкия ни музикален пазар и трудностите, пред които всеки от нас, който работи на него, се изправя. Повечето от най-успешните артисти градят кариерата и успеха си десетки години. Очакването, че след предаването всичко ще се случи изведнъж, е измамно. Трябва много работа, самоусъвършенстване и екип, който да те подкрепи.

Случва ли ви се след предаване да съжалите за свои думи – изречени или пропуснати, за похвали или критика?

Виждам на практика как думите на всеки от менторите се проектират в съзнанието и в реакцията на публиката. В същото време една от причините да съм в това шоу е, че не мога да се преструвам и не ме е страх да казвам точно това, което мисля. Считам обаче, че като ментори, дори и да критикуваме някого, трябва да го правим от гледната точка на доброжелатели, на хора, на които не им е безразлично. Радвам се на успеха и на доброто представяне на всеки от участниците, без значение от чий отбор е.

Виждате ли в някое от тези деца себе си? И какво бихте го/я посъветвали, за да има още по-светъл път от вашия?

Не виждам себе си в никого от тях, но често заставам, както се казва, „в техните обувки”, за да мога да им предам мислите си и да ги науча на нещо. Моята роля е по-успешна, ако съм леко дистанцирана, ако мога в комуникацията си не само да успявам да се идентифицирам с тях, но и да играя ролята на публиката. Без значение, че в работата си съм някой, който стои зад артистите и не се качва на сцената, аз знам колко е тежка работата им, какво напрежение и преодоляване на себе си е да излезеш пред огромна публика и да успееш да я направиш своя, да я опитомиш и още по-важно - да я задържиш. Х Фактор е изпитание за всички участници, но в същото време е истинско училище за издръжливост, гъвкавост и артистизъм. Най-важният ми съвет към тях е, че успехът не е резултат на умения, а на отношение. Подготовката и полагането на усилия за него са по-важни от всичко.

Умеете ли да признавате грешките си и бихте ли споделили някоя от онези грешки, които бихте поправили, ако можехте да върнете времето назад?

Децата ми са най-големите ми учители по смирение. В групата на учителите влизат и съпругът ми, и хората от екипа ми. Научила съм се отдавна да признавам грешките си и да се извинявам за последствията, както и да се опитвам да ги поправям. В Х Фактор веднъж съм правила грешка с избор на участник, който да стигне до големите концерти, но няма да е честно да ви кажа кой е той.

Пред камерите за трета поредна година вие сте ментор. Случва ли ви се да влезете в тази роля и в живота, но не професионалния?

Когато си родител, неизбежно си и ментор. Когато менажираш екип – също. В моя живот съм имала няколко ментори, изиграли изключително важна роля за всичко, което съм днес. Без тях нищо нямаше да е същото. Вярвам, че успехът не е самотно постижение и винаги е въпрос на това някой да повярва в теб и да ти стане вдъхновител.

Издадохте последния албум на Лили Иванова. Какво научихте за нея и от нея по време на съвместната ви работа?

От нейния пример могат да се учат всички, които се занимават с музика. Тя си е чисто вдъхновение. Да се отнасяш безкомпромисно към себе си и към онова, което правиш, толкова много години и да превърнеш професионализма в единствено мерило – това са само някои от уроците, които работата с нея и екипа й може да ти даде.

Защо според вас никога не сме я виждали в телевизионни предавания от типа на X Factor?

Защото според мен тя има много вярно вътрешно усещане кое е правилно за нея и кое не.

Бяхте ли готови за това, което се случи покрай Жана Бергендорф? В световен мащаб подобни скандали са се случвали вероятно на всички големи изпълнители. Има ли „ноу-хау“ за продуцентите и пиарите на тези артисти,
обект на някакъв скандал?

Когато работиш с артисти, трябва да приемеш, че те са по-необикновени човешки същества. Няма как много обикновени хора да са успешни на сцената. Ето защо за мен подобни неща не са драма и съм готова за тях заради годините си опит. Драмата беше създадена изкуствено от медиите.

По-лесно ли е да менажираш криза, свързана с друг човек, отколкото такава, която се случва на теб самия?

Скоро си говорих с моя приятелка психоложка, която работи за някои от най-големите корпорации у нас и консултира техните главни директори, че у нас да си мениджър означава основно ежедневно да менажираш кризи. Те са част от играта.

Винаги сте казвали, че вашата най-голяма подкрепа е вашият съпруг, с когото сте женени от 20 години. Как успявате да запазите хармонията си толкова време?

Дълга е нашата история и е красива. Мога да я разказвам като приказка на дъщерите си. Не ни коства усилие да си запазим връзката. Може би ключът към оцеляването й са балансът на всички нива помежду ни, взаимното уважение и хуморът.

Какъв е X Factor-ът на вашия любим?

Именно чувството за хумор и светлият ум.

Какви са децата ви, искат ли да се занимават с изкуство?

Прекрасни момичета, много различни помежду си. Едната е по-вглъбена, мислеща, отговорна и суперстабилна, а другата е торнадо, иска да се занимава с изкуство, сцената я тегли, свири на пиано и китара, пее и ходи на театрално студио.

Как си представяте вашия живот след 10 години?

Представям си го освободен от стрес и много по-красив.

Приятели, "Мила" публикува само част от интервютата на сп. "Всичко за жената". За да четете всичко, търсете ни по реповете из цялата страна два пъти месечно в четвъртък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X