Напишете дума/думи за търсене

Домашно топено сирене

Необходими продукти:

* 1 кг домашна извара;

* 1 л прясно мляко;

* 2 яйца;

* 1 чаена лъжичка с връх сол;

* 1/4 чаена лъжичка сода за хляб;

* 1/2 чаена лъжичка захар;

* 50 г масло;

* подправки на вкус (черен пипер, ким, кориандър и др.).

С тези продукти ще получите около килограм и отгоре топено сирене.

Начин на приготвяне:

Налейте млякото в алуминиева тенджера, добавете изварата и добре разбъркайте. Загрейте сместа и бъркайте непрекъснато до отделяне на суроватката (но без да завира).

Прехвърлете получената смес в купа, застлана с изпран и изгладен тензух. Завържете тензуха и го окачете да се цеди до пълното отделяне на суроватката.

Сместа трябва да бъде колкото се може по-суха. Внимателно разбъркайте сместа с яйцата, солта, захарта, содата и подправките.

Разтопете маслото в алуминиев съд и го прибавете към сместа. След това я сложете на средно силен огън (без да завира) и при постоянно бъркане го стопете до еднородна течна маса.

Прехвърлете в друг съд и оставете да изстине.

Ако използвате домашна извара

предварително я пуснете в машинка за месо или пък я претрийте през гевгир и топеното сирене ще стане чудесно.

Можете да добавите към домашното сирене подправки по свой вкус. Някои слагат гъби и/или лук, задушени и нарязани, или чесън на дребно. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X