Напишете дума/думи за търсене

Тази Коледа готвим заедно с Йоана

Тя е една от най-известните кулинарни блогъри в България. Нещо повече – покрай хобито си Йоана Петрова открива и своята професия на сладкар. Срещаме се на Панаира на книгата в София, където тя представя своята книга „Аромати от сърцето на дома: 80 рецепти с пълнозърнесто брашно“. На всеки, който се спира на щанда, подарява по една красива коледна курабия, украсена и опакована лично от нея. За читателите на „Рецепти за здраве“ Йоана има още по-вкусен подарък: днес тя разкрива някои от своите тайни в кухнята и споделя четири рецепти, с които Коледата на всеки от нас ще стане още по-апетитна и запомняща се.
Ако по някаква случайност още не сте попадали на блога й, той е на адрес: www.kulinarno-joana.com.

Йоана, ти правиш един от най-силните кулинарни блогове в България. Разкажи ни как започна и как се разви всичко? Доколкото знам, в началото не си била професионалист като повечето блогъри, но за разлика от повечето се превръщаш в такъв...
Блогът е следствие от началото на моето неистово приготвяне на храна, интересът ми към по-нетрадиционни за нас продукти и рецепти и всички вкусове, които искам да опитам. В началото споделях снимки на храната, която приготвях в малка група във Flickr, но след около година с моя семеен партньор решихме да създадем блог, в който аз започнах да споделям рецепти, да пиша истории към тях и заедно да правим по-хубави фотографии на храната. Разбира се, това се не се получи изведнъж. С времето и задълбочения интерес и на двама ни - при мен към нови продукти, подправки и рецепти, а при него към създаването на дизайн и подобряване на функционирането на блога, смятам, че постигнахме много в общото ни хоби.
Макар че блогът е хоби, аз толкова много се отдадох на приготвянето на храна, че започнах да си казвам, че имам нужда да готвя за много хора. Така намерих професията си, която практикувам и до мента - сладкар. Професионалният опит ми помага много повече от практиката у дома - да описвам рецептите и да разбирам отговорите на много въпроси, които съм си задавала.

Ще ти призная, че от години те следя и готвя по твои рецепти. И когато ме попита защо, отговарям: "защото там няма грешка". Някои от твоите рецепти са адаптирани, но ми е интересно как имаш око за това кое ще се получи добре?
Занимавам се активно с откриването, приготвянето и създаването на най-различни рецепти. Рутината ми подсказва дали една вече изготвена рецепта ще бъде добра и дали ще ми допадне на вкус. Разбира се, има и такива рецепти или техники, които никога не съм опитвала, но имам желание да пробвам, за да разбера какъв ще бъде резултатът и как точно ще се получат нещата по някоя по-различна техника. Тук идва моментът, в който сравнявам с рецепти със сходни продукти, но с различни техники, например. Правя си асоциации или използвам детайл, който ми е харесал в рецептата, за да го приложа в друга. Най-обобщено казано практиката и усетът са водещи за избор на рецепта, която да адаптирам.

Каква е твоята философия в готвенето и променя ли се през годините?
През годините съм залитала в различни посоки, но водещото, когато приготвям храна, е тя да ми бъде вкусна. Това автоматично изключва използването на полуфабрикати, хидрогенирани мазнини, много често и готови за консумация храни. Когато се бавя в супермаркета, е защото чета етикетите на опаковките. И все пак моят личен опит ме води към равновесие. Внимавам как и с какво приготвям храната си, но не съм крайна в нищо.

Ако трябва да дадеш три съвета на напълно начинаещи в кухнята, кои ще бъдат те?
На първо място да повярват, че могат. Много често слушам следната реплика: "О, ама ти много хубави сладки си направила, аз не мога!". Ако си си наумил, че не можеш, ти наистина няма да можеш.
На второ място е да намерят сигурни източници на рецепти. В интернет пространството съществуват много сайтове с рецепти, които са преписани незнайно откъде, технологичният им процес е съкратен до минимум, понякога в него дори липсват съществени описания, снимките не съответстват на рецептите. В добрите сайтове и блогове за храна не само че рецептите са описани добре със споделен личен опит, но и винаги съществува възможността да се коментира и да се зададе въпрос към автора относно рецептата, която е приготвил.
На трето място съветвам, когато се избере рецепта, тя да се следва. Едва след като е опитана поне веднъж, познават се процесите и резултатът, тогава би било удачно да се пристъпи към импровизация или основни продукти да се заменят с други. Замените обаче трябва да стават постепенно. Ако в рецептата има бяло брашно, а ние искаме да го заменим с пълнозърнесто, добре ще бъде замяната да започне с 25% например. Ако резултатът ни хареса, продължаваме с още 25%, така че ще се използват равни количества бяло и пълнозърнесто брашно. Ако резултатът ни хареса и не се налагат други промени, продължаваме с още 25%, така че рецептата вече ще съдържа 75% пълнозърнесто и само 25% бяло брашно. Продължаваме така до пълната замяна на бялото с пълнозърнесто брашно и следим дали количеството на останалите съставки има нужда от промяна, за да се постигне сходен с първоначалната рецепта резултат.

Намираме се на прага на светли празници, които ще ни съберат около трапезата. В твоето семейство държите ли на българската кулинарна традиция, или си вкарала и по нещо от чуждите култури? Въобще как гледаш на "омесването" на различни кулинарни традиции?
Откакто готвя активно, винаги съм се опитвала да взема колкото се може повече от света в кулинарен аспект, а не е ли прекрасно да използвам това за празниците? Харесва ми да смесвам различни кулинарни традиции. Чувствам се част от света, мечтая повече дори.

Много се обръща внимание на храната и по-малко на напитките. Ти какви напитки сервираш на Бъдни вечер, на Коледа, на Нова година, и как ги съчетаваш с храната?
У дома винаги има вино и това е моята ежедневна и празнична напитка. По време на почивните дни следобедите може да приготвя греяно вино или топъл шоколад.

Провеждаш и курсове по различни видове кухни и техники. Какви хора идват на курсовете ти и на какво ги учиш?
Кулинарните курсове, които водя, се запълват с най-различни хора, с различни професии и интереси, но това, което ни събира заедно, е вкусната храна. Курсистите научават не само рецепти и специфични техники, но и знания, които да им бъдат от полза при приготвянето на храната, независимо дали за вечеря в делничния ден или за празник. Тези знания водят до по-лесно импровизиране, така че да създават с лекота ястия и десерти според своя вкус.

Да поговорим за подправките. Без какво не оставаш в кухнята особено в зимния период?
В моята кухня поддържам целогодишно от всички подправки, които по принцип използвам. През зимния период задължително се зареждам с допълнително канела, джинджифил, карамфил, шушулки ванилия и най-различни ликьори и подсилени вина, които използвам за десерти или в топли напитки.

Имаш мъничко дете и сигурно вече виждаш, че децата имат различни вкусове от възрастните. Как приучаваш твоето момченце на здравословно хранене, може ли да споделиш трикове, рецепта?
Децата най-добре знаят какво и кога да ядат. Те не познават опакованите храни, хранят се семпло. Нямам трикове или по-точно не бих могла да споделя някакви универсални, защото всяко дете е различно. Смятам, че ако родителите се опитват да се хранят здравословно и често приготвят храната си у дома, приучаването на детето към добро хранене става естествено.

Казват, че любовта на мъжете минава през стомаха. Сигурно винаги си била много обичана? :)
Това твърдение доказано е мит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X