Напишете дума/думи за търсене

Връщане на работа след майчинство – кошмар или нов шанс?

„Не се притеснявай, нищо не се е променило” – те успокоя колежката, когато наближи време пак да тръгнеш отново на работа. Ти обаче си под стрес, защото знаеш, че това не е вярно. Променило се е най-важното нещо – ти самата.

В света на бизнеса за съжаление и най-краткото прекъсване може да се окаже пагубно. Така че връщането на работа след майчинство в никакъв случай не е лесно. Имаме нужда от време, за да се адаптираме и то не само физически, а най-вече психически. Как преходът да е максимално нестресиращ съветва Светлана Мутафчиева - собственик на фирма, специализирана в персонално кариерно консултиране.

Изобщо не спирайте
Ясно е, че когато сте си вкъщи и се грижите за малкото си сладко бебче, последно, за което ви се мисли е работа, но, ако напълно се откъснете от задълженията си до последния момент преди връщането, ще ви е много по-трудно. Идеалният вариант е да не прекъсвате изобщо. Не става дума да изоставите детето си, за да работите, но ако професията ви го позволява, е добре да изпълнявате малки задачки от вкъщи. Така няма да се откъсвате от работния процес и най-вече ще правите нещо, в което се чувствате сигурна. Това ще ви носи не само удовлетворение, но и нужната психична стабилност през тези първи месеци, когато да сте майка може да ви се струва изключително непозната територия.

Дори и да не можете да работите от вкъщи, се замислете за връщането поне няколко месеца по-рано и започнете да ходите в офиса по няколко часа – просто за да свикнете с обстановката и колегите си. Всеки преход, който е плавен, е много по-малко стресиращ.

Дайте си 40 дни
Психолозите са доказали, че всяко прекъсване на работата, което продължава повече от месец - месец и половина, ни откъсва от действителността в офиса. За около 40 дни човек свиква на новия ритъм и на новите си всекидневни занимания и след това има нужда от още толкова време, за да се върне към старото си темпо.
Недейте да очаквате, че нещата ще са същите. Подходете все едно сте на нова работа – мълчете си повече в началото, опознайте колегите си отново, ориентирайте се в отношенията, наново се обучете как да работите.

Не се преуморявайте
Много майки се шегуват, че когато тръгнат на работа, най-накрая ще могат да си починат. Има известна доза истина в това, защото поне имат време да хапнат на обяд или да пият кафе в някоя пауза без някой непрекъснато да ги подръпва, да има задава хиляди въпроси или да направи сто бели междувременно. Но това, че сте имала много физически ангажименти вкъщи с детето, не е гаранция, че ще се справите със стреса в офиса. Не се притеснявайте, ако в началото се чувствате напълно неадекватна по отношение на работните си задължения.

Няма нужда да се преструвате, че не сте отсъствала и ден и може да сте във вихъра си, както е било навремето. Да поемете всичките си предишни ангажименти още от първия ден и да се препотите да доказвате, че сте работоспособна колкото и преди, най-вероятно няма да ви спечели уважение, а напротив ще се изтощите до крайност.

Не изпадайте в паника, ако за дейност, която преди сте вършила за пет минути, сега ви трябва повече от половин час. Само след седмица ще видите, че може и да сте достигнала и дори минала рекорда си. Все пак това, че сте майка, трябва да ви е научило да сте много по-организирана и да вършите повече работа за по-кратко време. Това няма как да не остане неоценено!

Важно!
На всички им е ясно, че имате дете и това ви коства много усилия, но недейте да се скатавате с изказвания от типа: „Аз не мога да свърша тази работа, защото тази нощ не съм спала заради бебето”. На всеки може да му се наложи да закъснее, но нека да не е пет дни в седмицата. Иначе има голяма вероятност да подразните колегите си, а не искате търкания в новото си начало, нали?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X