Напишете дума/думи за търсене

Истинските приятели във Facebook са четирима

Снимка РОЙТЕРС

Всеки потребител с около 150 приятели във Facebook може да разчита реално само на четирима от тях за помощ в случай на проблем. Това показват резултатите от проучване на Оксфордския университет.

Ръководителят на проучването Робин Дънбар е провел два отделни анализа - в началото на април 2015 г. и в средата на май 2015 г. сред общо 3375 души на възраст от 18 до 65 г.

Средно всеки е имал по около 150 приятели в социалната мрежа, като жените имат повече. Всички анкетирани са отговорили на едни и същи въпроси, като изненадващо възрастта е дала съвсем малки разлики в отговорите. В крайна сметка се оказва, че хората могат да посочат около 4.1 души, които са им приятели във Facebook и биха им помогнали при сериозен проблем. Други 13.6 биха изразили съчувствие.

Дънбар посочва, че съотношението на приятели в реалния свят е почти същото. Той допълва, че по-голям брой приятели не означава и повече хора, на които да се разчита. Вместо това респондентите просто посочват по-голям брой хора, които биха изразили съчувствие.

Според него има пряка зависимост между отделеното време за един приятел и здравината на връзката с него. Тъй като времето е винаги недостатъчно, поддържането на голям брой истински приятели е много трудно, коментира ученият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X