Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което не знаем за синия цвят

Синьото е най-студеният цвят – цветът на небето, океанът, сънят, сумракът. Той е и цветът на вдъхновението, искреността, духовността и комуникацията, доверието, чистотата, спокойствието, консерватизма. Тъмно синьото свързваме с истината и сдържаността. В синьо е добре да се обличаме в четвъртък. С него общуването ставало по-лесно, помага ни да сме стабилни и спокойни.

Малък съвет: Използвайте синя хартия за бележки, ако искате да запомните по-лесно реч или информация.

Синият кит - най-голямо животно на Земята

Дори новородените китчета са огромни – дължината им е около 7 метра и, за да ги роди майка им ги носи в утробата си цели 11 месеца. На ден увеличават теглото си с 90-100 кг и като станат зрели китове натежават средно до 120-140 тона. Само езикът им тежи 3-5 тона. Синият кит е дълъг около 30 метра, което се равнява на 10-11-етажен жилищен блок.

Синият период на Пикасо запечатва тъгата

От 1901 до 1904 г. Пикасо рисува предимно в сини, меланхолични краски, защото в началото на този период се самоубива един от най-добрите му приятели. В картините той запечатва хора от народа, предимно просяци, акробати и други бездомници като "Старият китарист". В този период художникът започва да подписва творбите си с майчиното си име Пикасо и прекарва следващите четири години, пътувайки между Париж и Барселона.

„Рапсодия в синьо” е най-известната творба на Гершуин

Видният пианист и диригент Пол Уайтмън предлага на Джордж Гершуин да напише оркестрово произведение за неговите концерти и само за три седмици се ражда най-популярната творба на композитора - „Рапсодия в синьо“. За първи път я изпълнява на 12 февруари 1924 г. под диригентството на Уайтмън и успехът е невероятен.

Турското синьо око привлича късмета

Смята се, че синьото око или така наречения „назар бонжук” е турски амулет за прогонване на злите сили и привличане на късмет. В Турция на всяко новородено се слага назар за предпазване. Окото трябва да е ръчна изработка от стъкло и да се носи на видно място. Произходът му идва от древните поверия, че хората със сини очи могат да урочасват най-много и носенето на такова синьо око прогонва злата сила на принципа „подобното лекува подобно”.

Синьото е божествен цвят в почти всяка религия. В християнството символизира светата Дева Мария.

В древен Рим философите са носили сини роби - символ на добродетелта в християнството. В Китай синият цвят символизира безсмъртие, както и пролетта и посоката изток.

Текилата се произвежда от 200 г. от растението синьо агаве, което се отглежда в района на град Текила - на 40 км. западно от Гуадалахара, щата Халиско в Мексико. На местния език “tequila” означава вулкан.

В английския blue означава и тъга, откъдето идва името на музикалния стил блус.

8% от хората по света имат сини очи, като най-голям брой са в Литва и Финландия. Синият ген е рецесивен, т. е бива потиснат от кафявия и зеления.

Изразът синя кръв идва от Испания. Тъй като кожата на благородниците била по-светла от тази на работниците, понеже не се излагали на слънце, вените им се виждали по-ясно.

Оптически погледнато, синият цвят има особеността да отива на заден план - сините обекти изглеждат по-далече, отколкото са в действителност.

Учебник по синьо

Тюркоазеният или аква цветът е символ на младостта и обединява в себе си зеленото, което е символ на растежа и синьото, което е символ на комуникацията. Има успокояващ ефект. Той е цветът на идеите. Ацтеките смятали тюркоаза за вкаменени сълзи на богинята на небето. Тя била символ на любовта и затова го използвали за амулет за любов.

Небесно синьото е светлото и нежно синьо - то успокоява очите и нервите.

Турското или кралско синьо е цветът на Егейско море. То присъства в амулетите с формата на око, които продават в Турция, както и в сините мозайки на джамиите.

Ултрамарин е много тъмно синьо. Този цвят е въведен в живописта през XV век. Естествената боя ултрамарин се добива от полублагородния минерал лапис лазули, залежи от който има в Китай, Тибет, Южна Америка.

Аквамарин е прозрачен полускъпоценен камък.

Кобалтовото синьо се нарича още „царственият цвят”.

Цветът азурит се добива от полускъпоценния камък лапис лазули, който се среща в цветове от небесно син до тъмно син. Има детоксикиращ ефект върху тялото и може да пречисти черния дроб. Активира мисленето и оказва благотворно влияние върху щитовидната жлеза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X