Напишете дума/думи за търсене

Фюжънът е модерният кич в интериора

Фюжън (fusion - смесване, сливане) стилът на обзавеждане е добре дошъл в дома на всеки космополит. Тъй като е модерното наименование на еклектиката, той съчетава елементи от различни стилове и исторически периоди в себе си. Интериорът задължително е луксозен, модерен и забавно-креативен.

Съчетаване на стилове в обща идея

Когато говорим за фюжън, не си представяйте кич. Преди да бъде поставен, всеки детайл от дома е предварително обмислен, както и къде ще стои най-добре. Елементите от източната и западната култура, черното и бялото, луксът и уютът, са така организирани в пространството, че не дразнят окото. Вкус и премереност е принципът, на който трябва да бъде подчинен интериорът. И да съчетава удобство и минимализъм с ретро или етно разкош. В този обобщаващ стил често се прокрадват и преплитат геометрични елементи. Те дават възможност за множество комбинации и абсолютна изявява на индивидуализма на стопанина. Интересен акцент са японските градини от камъни, пясък, сухи клони и листа, както и бамбуковите паравани в коридора, хола или банята. Всички те съжителстват хармонично с европейски мебели, обзавеждане по последна мода и нестандартни полилеи.

Малко, но открояващи се аксесоари за дома

Не оставяйте с убеждение, че предметите в дома не са важни, напротив. Тези акценти трябва да са малко, но наистина да се открояват. Важно е те да се подчертават и различават, а не да задръстват дома. И нека бъдат вмъкнати в обстановката по нестандартен начин, например африканската керамична ваза ще стои безпогрешно върху тънкокраката френска масичка или пък на бяла маса в минималистичен стил.

Експериментирайте смело

На пръв поглед фюжън интериорът изглежда малко стъписващо. Сякаш човек е пътувал ли пътувал и е събрал от много държави малки идеи и акценти, с които е изплел своя домашен уют. И не е забравил да вложи в интериора малко чувство за хумор. Понякога е и съчетание на несъвместимото – виенски столове, баня в хай-тек стил и врати в стил ампир. Но когато всичко е премерено, стои стилно и ненатрапчиво. За да бъдете фюжън фен е важно да сте смели и да експериментирате. В луксозния си дом например може да сложите груба дървена маса, сякаш от необработено дърво и полица за вина или книги в същия стил.

Идеален за вилата

Фюжънът иска интериорът да бъде лек и жизнерадостен. Той е по-приложим за вилата, отколкото за апартамента, поради по-голямото свободно пространство и контрастността в елементите на интериора, която обаче не бие на очи. Фюжън има и в осветлението. Една лампа от 40-те години на минали век или масивен полилей над разноцветни модерни столове, ще създадат незабравима обстановка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X